Política 03/07/2017

Puigdemont reafirma que el referèndum serà "oficial i vinculant"

Tant en l'acte de presentació d'un llibre del delegat a Madrid, Ferran Mascarell, com en un posterior amb empresaris, el president de la Generalitat no ha fet cap referència a Baiget

Albert Solé
2 min
Carles Puigdemont amb Ferran Mascarell a la presentació del seu llibre a la Casa del Llibre

BarcelonaPoques hores després de cessar el conseller d'Economia i Coneixement Jordi Baiget, Carles Puigdemont s'ha reafirmat en el seu compromís amb el referèndum i en un acte de celebració del 15è aniversari de Comertia, ha assegurat que el referèndum serà "vinculant i oficial". A diferència de la consulta del 9-N, el president de la Generalitat ha assegurat que el que li donarà aquestes dues garanties serà el fet que estarà organitzat per l'executiu català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant dels comerciants catalans, Puigdemont ha garantit que l'1-O hi haurà urnes i ha explicat que la Generalitat està treballant per poder garantir el dret a vot de tots els ciutadans. Precisament, aquest dimarts s'ha conegut la voluntat del Govern d'encetar una campanya per tal d'inscriure fins a 20.000 catalans que resideixen a l'exterior per tal que puguin votar en el referèndum de l'1 d'octubre.

Puigdemont també ha recalcat que una de les "grans diferències" amb el 9-N és que hi haurà una resposta clara i binària de sí o no. A més, ha afegit que també hi haurà una llei que empararà legalment el referèndum -a la qual ha tingut accés l'ARA- i que "tothom sabrà què significa el resultat".

"El nostre Procés no és per girar l'esquena a Espanya, ens hi volem reentendre"

Poc abans de conèixer la destitució de Baiget, Puigdemont ha participat en l'acte de presentació del llibre 'Dos Estados' (Arpa editors), escrit per Ferran Mascarell, el delegat de la Generalitat a Madrid. El president de la Generalitat ha considerat que el Procés no és "antiespanyol". "El nostre Procés no per girar l'esquena a Espanya; al contrari, ens hi volem reentendre", ha dit el president de la Generalitat en relació amb el fet que l'objectiu de la independència és tenir una millor relació amb Espanya.

El president, però, no ha fet cap referència a la polèmica del dia al voltant de les declaracions del conseller Jordi Baiget. En l'acte no s'han acceptat preguntes dels periodistes ni del públic, i només n'ha fet alguna Joaquim Palau, editor del llibre, que ha obviat la polèmica.

Puigdemont ha recordat una anècdota de quan ell era alcalde de Girona i el 2012 l'aleshores ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, hi va fer una intervenció en un acte amb persones de l'àmbit judicial de tot Iberoamèrica. "[Gallardón] Va dir: «fa 200 anys la independència ens va enriquir com a nacions». Vaig dubtar si ho havia dit, però sí, i molt sincerament, que ho va dir. Doncs això és el que volem", ha recordat Puigdemont.

El president del Govern ha lloat el llibre 'Dos estados' -escrit en castellà, perquè està pensat perquè el llegeixin sobretot a Madrid- perquè qui l'ha escrit és precisament Ferran Mascarell, "que ve del catalanisme federalista, i la seva visió del que està passant ara és molt important".

"Aquest llibre no és apte per a aquells que tenen una devoció religiosa de la unitat d'Espanya, cosa que els dificulta comprendre un assaig com aquest", també ha afegit.

A la presentació del llibre hi havia presents dos consellers del Govern, Jordi Jané i Santi Vila, a més de l'exconsellera Irene Rigau, l'expresident del Parlament Joan Rigol, l'exdiputat i exconseller de la Presidència Francesc Homs, i l'exdiputada socialista Laia Bonet.

stats