Puigdemont es retroba amb els indultats de JxCat tres anys després

Turull, Sànchez, Rull i Forn es desplacen a Waterloo per visitar l'expresident

3 min
Imatge dels presos de JxCat amb Puigdemont després de tres anys

Una de les primeres coses que els presos de JxCat van assegurar que farien quan estiguessin en llibertat era anar a Waterloo per veure l'expresident Carles Puigdemont. Després de més de tres anys de presó, un cop indultats, ho han fet: aquest divendres els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, s'han desplaçat fins a Bèlgica per retrobar-se amb Puigdemont. Ha sigut la primera vegada que sortien del país des del 2017.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des dels fets d'octubre que Puigdemont i els presos de Junts no s'havien vist cara a cara i la seva relació s'ha circumscrit a cartes i videoconferències. "Molt emocionat", ha assegurat Rull a les portes de la Casa de la República a Waterloo, tot i que no han fet declaracions als mitjans de comunicació –informa l'ACN–. Els indultats han compartit la jornada amb Puigdemont i també amb la resta d'exconsellers exiliats Toni Comín i Clara Ponsatí, que aquest divendres també són a Waterloo per reunir-se amb els seus companys de files.

L'alegria del retrobament s'ha fet notar a Twitter. "Aquest sí que és un retrobament de debò. No pararem fins que el fem junts a Catalunya, que és on per justícia pertoca", ha expressat Turull a la xarxa, mentre que el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha compartit un vídeo en què tots els exconsellers del partit de Puigdemont es veuen en una conversa distesa amb música de fons. "Després de 3.150 dies de presó, soc feliç. Aquesta és la força imparable que ens farà lliures. Espanya no ens ha vençut", s'ha reafirmat.

És el segon retrobament que l'independentisme viu aquesta setmana, ja que dimecres van ser els dirigents d'Esquerra indultats els que es van desplaçar a Ginebra per reunir-se amb la secretària general del partit, Marta Rovira. Hi van anar el president republicà, Oriol Junqueras, amb l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els exconsellers Raül Romeva i Dolors Bassa. "És un dia especial, molt emotiu i emocionant, perquè fa quatre anys que no ens podíem abraçar i estar plegats per la repressió", va assegurar Rovira en declaracions recollides per l'ACN. 

Sense foto conjunta fins dimecres

L'exili i la presó s'ha unit aquesta setmana, però ha sigut per separat: els d'Esquerra han anat a Ginebra i els de JxCat a Waterloo. La foto conjunta del Govern de l'1 d'Octubre, apartat pel 155, encara no s'ha produït, la qual cosa denota la fredor entre els dos màxims dirigents d'aquell executiu: Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. Tanmateix, segons ha avançat 'Nació Digital' i ha confirmat l'ARA el més probable és que s'acabin trobant a Bèlgica dimecres que ve. Ahir dijous, en el seu primer acte polític com a president d'Òmnium a fora de la presó, Jordi Cuixart també va assegurar la seva voluntat de reunir-los a la Catalunya del Nord aquest estiu per celebrar els 60 anys d'Òmnium. Va explicar que la celebració ha de ser un "acte de retrobament nacional on no falti ningú". Caldrà veure, doncs, si els pròxims dies es produeix o no el retrobament complet.

Precisament sobre la manca de foto conjunta hi ha hagut polèmica entre l'exvicepresident del Parlament Josep Costa i Turull a Twitter. Costa ha criticat que s'hagin retrobat "en clau de partit" i no tot el Govern de l'1 d'Octubre mentre que Turull li ha replicat: "Si haguessis estat un dia, un minut a la presó o a l'exili potser entendries que això no va d'estratègia del procés ni de partits, va d'amics enyorats". Al cap d'unes hores, però, l'exconseller l'ha esborrat: "Quan un tuit no és encertat o genera el contrari del que un vol transmetre, es reconeix, s'esborra i ja està (...). No vull generar polèmiques entre aquells que volem la independència".

stats