Política 20/04/2016

Puigdemont: "El temps del pal i la pastanaga s'ha acabat"

El president de la Generalitat assegura que serà "ambiciós" i parlarà del procés amb Rajoy. Catalunya Sí que es Pot reclama al Govern que recuperi el Pacte Nacional pel Dret a Decidir

L. Vicens / G. Pruna / S. González / J. Serra Carné
4 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant el ple del Parlament

BarcelonaUn dia després de presentar el pla de govern per a la legislatura i poques hores abans de reunir-se per primera vegada amb el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha sotmès a la sessió de control del Parlament. Com era d'esperar, la trobada ha estat el tema central de les preguntes dels grups, que han demanat al president català que expliqui què n'espera de la reunió. "El temps del pal i la pastanaga s'ha acabat", ha sentenciat el president, i ha advertit que pensa defensar el seu full de ruta cap a la independència quan trepitgi la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant la petició del president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, de recuperar el Pacte Nacional pel Dret a Decidir per reivindicar el referèndum, Puigdemont ha recordat que la "paciència és molta però no és infinita". El president de la Generalitat ha recordat que el seu govern està "compromès" amb la idea de prendre decisions encaminades a la consecució d'un estat independent, i que mentre el govern espanyol barri el pas a una consulta pactada continuarà impulsant el seu full de ruta. "Estem en temps de fets", ha sentenciat.

Tot i mantenir l'escepticisme que ha demostrat en els últims dies, Puigdemont ha celebrat que aquest cop el govern espanyol "no hagi posat cap veto" als aspectes a tractar en la reunió. Així, ha recordat que a la reunió plantejarà aspectes que aniran més enllà dels 23 punts que va portar l'expresident Artur Mas a l'última reunió amb Rajoy.

Puigdemont ha rebutjat aparcar el procés sobiranista com li ha demanat el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, i ha afirmat que això seria anar a la trobada amb "una ambició escassa". Per això, ha explicat que va a la reunió amb "raonable escepticisme, prudent optimisme i correcció institucional".

La trobada d'aquesta tarda amb Rajoy tancarà la ronda de contactes de Puigdemont amb líders estatals, després que en el termini d'un mes s'hagi vist amb Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera al Palau de la Generalitat, i avui amb Mariano Rajoy a la Moncloa.

Puigdemont: "El temps del pal i la pastanaga s'ha acabat"

Acusa el PSC de "fer servir l'excusa de la independència" per no votar els pressupostos

Puigdemont ha retret als socialistes que "facin servir l'excusa de la independència" per no votar “polítiques que els encaixen i que són les que ha d'impulsar aquest Govern”, en relació als pressupostos que l'executiu vol presentar el mes que ve, i que de moment no tenen garantit el suport de cap grup. El president ho ha dit responent a la pregunta del cap de files del PSC, Miquel Iceta, que ha estès la mà al Govern “sempre que no posi per davant el full de ruta independentista”.

Iceta ha interpel·lat Puigdemont sobre el pla de govern presentat ahir. Tot i les crítiques de l'oposició a un pla que veuen poc creïble, el president ha defensat que és un “monument al realisme” tot i estar “molt lluny” del que hauria de fer una comunitat autònoma que “gaudís dels compliments dels acords amb l'Estat”. Puigdemont ha dit que el guió per a aquesta legislatura serà aquest pla de govern i en cap cas el calendari de 18 mesos –ara ja 15–, que ha tornat a flexibilitzar.

Puigdemont també ha emplaçat Ciutadans a parlar de pressupostos després que el portaveu del partit taronja, Carlos Carrizosa, li hagi retret que es reuneixi amb tothom però no arribi a acords amb ningú. En aquesta línia, el diputat unionista ha ofert al president de la Generalitat col·laboració per reclamar millores a Catalunya en el finançament i les infraestructures.

El president de la Generalitat ha recollit el guant de Ciutadans, però ha avisat que en el context actual i amb l'experiència acumulada en les relacions amb el govern espanyol "ja no és suficient arribar a acords, el que cal és complir-los".

"100 dies d'endreça davant de 100 dies de fressa"

Puigdemont ha fet balanç de l'acció del Govern i ha contraposat la feina feta en els 100 primers dies de mandat a la inestabilitat de la política espanyola. En resposta a una pregunta de Jordi Turull (Junts pel Sí), en què el diputat ha recalcat que aquesta no és una "legislatura ordinària", el president ha subratllat la diferència entre "100 dies d'endreça davant de 100 dies de fressa", en referència al bloqueig de la investidura espanyola. "Un govern que no deixa fer no convé als ciutadans catalans i tampoc als espanyols", ha afirmat Puigdemont per definir l'actuació de l'executiu de Mariano Rajoy, que ha assegurat que "aquests tres mesos a Espanya no han estat bons per a ningú".

Puigdemont: "Malgrat les tensions, Catalunya té una fortalesa convivencial enorme"

Puigdemont ha posat en relleu que Catalunya "és un país amb una fortalesa convivencial enorme perquè, tot i les “tensions” polítiques i socials, és “capaç de plantar cara” a la presència de “fenomens” com la xenofòbia i la intolerància. “És un país especialment fort perquè no depèn només de la lluita de les institucions, sinó que compta amb una musculatura civil que preserva la nació completa”, ha afirmat.

El president de la Generalitat ho ha dit a tomb d'una pregunta de la diputada de la CUP Anna Gabriel. La representant dels anticapitalistes ha qüestionat al president com “fer front als embats de l'Estat”, tant a nivell social –el TC ha suspès el decret de pobresa energètica–, com a nivell polític –amb la presència de l'extrema dreta “organitzada als carrers”– i a nivell econòmic –amb la carta del ministre Montoro en què reclamava més ajustos a la Generalitat–. “Cal respondre amb més democràcia, més drets i menys privilegis per a alguns”, ha reivindicat Gabriel.

En aquest sentit, Puigdemont ha avançat que el Govern “recorrerà fins a l'últim tram de les possibilitats legals” per aplicar el decret de pobresa energètica i assolir que les persones més vulnerables tinguin garantits els subministraments bàsics.

stats