Política 30/07/2019

Els espanyols qüestionen la independència del Tribunal Suprem, segons el CIS

La desconfiança en el tribunal és majoritària entre els votants del PSOE, Podem, Vox, ERC i JxCat

Ara
1 min
El president del CGPJ, Carlos Lesmes, en una imatge d'arxiu. EFE

BarcelonaEl Baròmetre del CIS del mes de juliol posa el focus en la salut del sistema judicial i registra un qüestionament destacat en el conjunt de la justícia espanyola però també en el Tribunal Suprem. Un 44,2% dels ciutadans tenen un grau de confiança bastant o molt baix en el tribunal que presideix Carlos Lesmes i només un 29,8% el tenen bastant o molt alt. Un revés que arriba amb el cas de les hipoteques i l'exhumació de Franco a la memòria, però en el cas català amb el judici del Procés com a principal exponent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Especialment significatives són les dades creuades amb el record de vot a les eleccions generals del 28 d'abril. El 44,2% dels simpatitzants del PSOE qüestionen la independència del Suprem, enfront d'una xifra superior al 33% que no ho fan. Aquesta opinió la mostren amb molta més contundència els votants de Podem i les formacions independentistes catalanes: el 61% del partit lila, el 77,5% d'En Comú Podem, el 81,3% d'ERC, el 92,9% de JxCat, el 60% del PNB i el 83,3% de Bildu.

En el cas dels votants del PP i Cs les xifres són més ajustades: el 33,3% dels conservadors creuen que el grau d'independència del Tribunal Suprem és bastant alt o molt alt i un 32,1% bastant baix o molt baix, mentre que el 43% de simpatitzants del partit taronja tenen un grau de confiança alt o bastant alt i un 36,9% bastant baix o molt baix.

stats