Política 07/12/2018

Torra exigeix a Buch canvis immediats a Interior després de les càrregues dels Mossos a Girona i Terrassa

El president de la Generalitat es reunirà diumenge amb el conseller d'Interior per analitzar "a fons" els protocols d'actuació del Mossos

Ara
3 min
Lloveras i Buch conversen amb el president Quim Torra, que els ha acompanyat, juntament amb altres membres del Govern, fins al TSJC

BarcelonaUltimàtum de Torra a Buch després de les càrregues dels Mossos d'Esquadra, ahir, a Girona i Terrassa. El president de la Generalitat ha demanat al seu conseller d'Interior que faci canvis al departament que dirigeix de manera immediata. En cas contrari, ha advertit, serà ell mateix qui prengui les decisions que corresponguin.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions aquest matí des d'Eslovènia, on està de viatge oficial, Torra ha explicat que diumenge es reunirà amb Buch per analitzar la situació i ha dit que al llarg de la setmana que ve s'haurien d'aplicar els canvis que corresponguin en els protocols. "Ho hem d'estudiar i hem de veure què és el que no estem fent correctament". Tanmateix, el president ha volgut deixar clar que "els Mossos han de garantir l'ordre públic" i que "no es pot caure en les provocacions de l'extrema dreta".

Buch es va situar ahir en el punt de mira des de primera hora del matí, quan els antiavalots van carregar durament a Girona contra els manifestants antifeixistes que es van concentrar a la plaça U d'Octubre de la capital del Gironès per evitar un acte organitzat pel col·lectiu Borbònia i el partit d'ultradreta Vox. La CUP de Girona en va demanar la dimissió. Hores més tard, els agents de la brigada mòbil tornaven a carregar contra manifestants antifeixistes a Terrassa i deixaven diverses persones ferides, entre les quals la diputada cupaire Maria Sirvent, que va rebre un impacte de bala d'escuma a la mà.

En declaracions en diversos mitjans aquest divendres, l'endemà de les càrregues, el mateix Buch ha admès que, revisant les imatges, hi ha diversos agents que ahir es van sobrepassar i ha assegurat que "no" li "tremolarà el pols a l'hora de fer fora agents de la Brimo [Brigada Mòbil]".

Qui s'ha desmarcat de les peticions de Torra és el PDECat, que a través del compte de Twitter de la seva àrea de seguretat ha volgut expressar el seu suport a Buch i la "ferma condemna" de la violència. Una piulada que ha comptat amb l'aval del president de la formació, David Bonvehí.

La CUP exigeix a Torra que cessi Buch immediatament

La CUP ha tornat a exigir aquest divendres a Torra que cessi immediatament el conseller Buch i els alts comandaments dels Mossos per les càrregues policials d'ahir. El diputat Carles Riera ha respost a les declaracions de Torra afirmant que no és una qüestió "d'ultimàtums ni d'errors de coordinació, sinó de protegir la ciutadania". En aquest sentit, més enllà de les dimissions, els anticapitalistes reclamen un canvi de model policial per "impedir l'actuació pública del nazisme i del feixisme i que garanteixi els drets de protesta dels grups antifeixistes". Per això, Riera ha afirmat que o bé s'haurien de canviar les lleis per impedir la llibertat d'expressió en l'espai públic dels grups feixistes o bé el Govern hauria de desobeir les lleis per impedir-lo.

Sindicats dels Mossos també demanen la dimissió del conseller

En paral·lel, diversos sindicats dels Mossos han demanat la dimissió de Buch perquè en les seves declaracions d'aquest matí no ha defensat els agents que van actuar ahir a Girona i Terrassa. Els representants de la plantilla han lamentat que es qüestioni les actuacions dels agents i que s'instrumentalitzi el cos amb finalitats polítiques. També han coincidit a recordar que prop d'una vintena d'agents de la Brimo i l'ARRO –les unitats d'antiavalots dels Mossos– van quedar ferits en les intervencions d'ahir.

stats