Política 14/01/2016

Rabell: "Aviat es veurà que el procés de desconnexió no és viable"

El cap de files de Catalunya Sí que es Pot especula amb una legislatura més curta dels 18 mesos previstos davant un eventual bloqueig del procés sobiranista i insta a reconstruir el front pel dret a decidir

M. Colomer
2 min
Lluís Rabell, durant el discurs al Parlament / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl procés de desconnexió de Catalunya respecte d'Espanya previst en el full de ruta i programa de Govern no té cap possibilitat de prosperar i "aviat es veurà que no és viable". Almenys així ho pronostica el cap de files de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, que en declaracions a TV3 ha considerat que cal preveure que la legislatura no arribarà ni als 18 mesos previstos pel bloqueig a què condueix, diu, el procés independentista. Perquè, per Rabell, "no és que la independència no sigui possible, sinó que el full de ruta no és viable. Ni hi ha mandat democràtic per fer-ho ni hi ha suport internacional. Més aviat que d'hora s'haurà de reconèixer i reconduir".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, ha instat a les forces independentistes a replantejar la ruta nacional fixada per recompondre l'àmplia majoria pel dret a decidir. Perquè ha insistit que un referèndum pactat amb Espanya és l'única possibilitat real de fer avançar el procés ja sigui cap a la independència o cap a una reforma territorial de l'Estat en sentit plurinacional. Perquè a criteri seu, "l'independentisme no pot demanar adhesions a la seva proposta passant per sobre del dret a decidir". "Vam passar del 80% favorable al dret a decidir al 47-48% dels favorables a determinat full de ruta. Que no ens demanin a nosaltres eixamplar, perquè som nosaltres que proposem eixamplar la majoria sobiranista amb tots els favorables dret a decidir", ha reblat.

Per Rabell, malgrat l'aritmètica del Congrés hostil al referèndum, la consulta sobre la independència catalana "s'acabarà imposant per la força de les coses". "Malgrat els tripijocs", ha dit en referència als intents de vetar els grups parlamentaris diferenciats dels socis de Podem al Congrés, l'Espanya plurinacional "acabarà imposant-se". Considera que, en realitat, el problema amb el referèndum no el té Podem, sinó el PSOE. I ha dit confiar que els de Pablo Iglesias mantindran la consulta catalana com a línia vermella per a qualsevol acord. Ha considerat que el fet que Mariano Rajoy no vulgui rebre al president de la Generalitat forma part de la "forma clàssica de menyspreu i arrogància i del joc del xoc de trens". "Estem assistint a un espectacle de la nit dels morts vivents [en rewferència al declivi del bipartidisme]. Hi ha fases agòniques que es prolonguen més del que és desitjable", ha afegit.

No posarà "bastons a les rodes" al pla de xoc

Davant el pla de xoc acordat entre Junts pel Sí i la CUP, Rabell ha retret al Govern sortint que ja el podria haver posat a la pràctica. Això sí, ha evitat desmarcar-se'n: "Ja veurem què és el que ens presenten i amb quin rigor, i fins a quin punt accepten esmenes. [...] Garantim que una formació compromesa amb l'emergència social no serà qui posi bastons a les rodes a qualsevol mesura que atengui necessitats socials".

stats