Política 22/08/2015

Junts pel Sí i la CUP collen Rabell pel flanc independentista en el primer debat de candidats per al 27-S

El candidat de Catalunya Sí que es Pot carrega contra la candidatura unitària perquè "estreny la base social a favor del dret a decidir" i avisa que els cupaires "no podran ser el cavall de Troia al Parlament perquè hauran de fer política"

Laia Vicens
3 min
Els quatre participants del debat de candidats del 27-S a Prada / JM MONTANER (UCE)

Prada (Conflent)La ronda de debats electorals per a les eleccions del 27-S ha començat aquest dissabte a Prada, en el primer cara a cara entre els candidats. Toni Comín (número 11 de Junts pel Sí), Lluís Rabell (candidat de Catalunya Sí que es Pot), Antonio Baños (candidat de la CUP) i Roger Montañola (número 4 d'Unió) han obert foc des de la Universitat Catalana d'Estiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rabell: "Junts pel Sí és una pèssima estratègia per a la independència però genial per mantenir CDC"

Lluís Rabell ha passat a l'atac contra Junts pel Sí. "Volíeu debat? Teniu debat", ha avisat. Ha afirmat que la candidatura que lidera Raül Romeva és una "pèssima estratègia per la independència però genial per mantenir CDC", que ha recordat que "va arribar al poder per primera vegada gràcies al PP". Segons ha argumentat, la candidatura unitària "estreny la base social a favor del dret a decidir". Davant dels xiulets del públic, Rabell, visiblement nerviós en un territori hostil, ha dit: "Calleu una mica, se suposa que la República que volem serà democràtica, oi?".

Rabell ha insistit que "no es pot considerar amortitzat el pas del referèndum". "Tindria més efecte un referèndum amb una participació massiva que una declaració d'independència basada en un estret marge de participació", ha augurat, de manera que ha afegit que "no hi ha dreceres per assolir la independència".

El candidat de Catalunya Sí que es Pot ha afirmat que la CUP "ja no podrà ser el Cavall de Troia al Parlament" perquè "haurà de fer política".

Junts pel Sí: "A Catalunya només li queda una alternativa: la independència"

Toni Comín, número 11 de Junts pel Sí, ha indicat que a Catalunya "no li ha quedat cap altre camí" a part de la independència. De fet, el seu discurs s'ha centrat a argumentar que el principal "dilema" és que "o fem la independència o ens quedem com estem i anem enrere". "No podem fer un Estat del benestar sense un estat independent", ha sentenciat. A més, ha demanat "aprofitar" que CDC hagi "entrat en conflicte" amb les elits financeres del país.

Comín ha demanat "respecte i afecte" per Rabell i Muntañola perquè també "amb ells" caldrà fer la independència. Segons ha dit, sempre li diu a Joan Herrera (ICV) que al procés "només hi falta ell". "Veniu ja, veniu ja, veniu ja", ha demanat, perquè serà "l'única manera d'afeblir l'Estat espanyol".

Baños: "El cost de no fer aquesta revolució és la misèria econòmica, nacional i cultural"

Antonio Baños ha reivindicat la CUP com "la molla del debat polític i social" i no pas com un partit "frontissa", que creu que és un concepte "equidistant". "Som la molla que tiba cap a la ruptura amb l'Estat espanyol i amb les polítiques d'austeritat de la UE", ha dit. Tot plegat perquè "el cost de no fer aquesta revolució és la misèria econòmica, nacional i cultural".

"No volem ni la misèria de l'Estat ni oblidar l'obediència que CDC ha fet a algunes sobiranies", ha sentenciat Baños. De fet, ha donat un cop de mà a Rabell quan ha dit que la CUP "tampoc es refia d'Artur Mas" però, en canvi, li ha recordat que "el primer punt del programa de Catalunya Sí que es Pot és que no es pot". A més, ha retret a Rabell que "s'oblidi" de la CUP. "La lluita no és entre vosaltres i Mas", ha avisat.

Unió: "Catalunya ha de ser una Escòcia o un Quebec"

Com Rabell, el número 4 d'Unió, Roger Montañola, ha defensat un referèndum per solucionar les tensions territorials. "Catalunya ha de ser una Escòcia o un Quebec", ha afirmat. "Això és gairebé impossible, sí, però és com cal fer-ho", ha afirmat.

Segons ha dit, el seu partit defensa que "Catalunya és una nació" però ha expressat molts dubtes sobre l'endemà del 27-S.

stats