DIFERÈNCIES EN EL PP
Política 04/04/2013

Rajoy calma els 'barons' en no cedir amb Catalunya

Negociarà el nou finançament però mai la consulta

M. Eugènia Quetglas
3 min
La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i Mariano Rajoy es van esforçar per convèncer els líders territorials del partit que la negociació del nou finançament no els perjudicaria davant Catalunya.

Madrid."La meva disposició és plena per parlar i dialogar. De l'única cosa que no parlaré és del que se surti de la legalitat". Els inquiets dirigents territorials del PP presents ahir a la junta directiva van respirar quan van sentir aquesta declaració d'intencions del president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Era la manera amb què Rajoy volia tranquil·litzar als seus en afirmar que el procés de negociació que s'obrirà aviat amb les comunitats autònomes per pactar un nou sistema de finançament parlarà amb Catalunya només de números però no facilitarà la celebració de la consulta sobiranista que vol la Generalitat.

Tanmateix, aquest no era l'únic missatge que Rajoy volia transmetre als barons del PP. D'alguna manera també els va demanar que el deixessin treballar per fer un nou model de finançament que és necessari i que "ajudarà a la recuperació econòmica". El líder del PP va demanar "la màxima col·laboració i el màxim suport" als seus "companys de partit" i als "adversaris polítics".

I no només això, sinó que quan va parlar de fixar un nou objectiu de dèficit per a les comunitats va demanar "intel·ligència, equilibri i sensatesa perquè és cosa de tots".

Rajoy va elevar el problema del finançament a nivell d'Estat: "Totes les administracions estem al mateix vaixell, en un sol vaixell". Per això, va insistir que parlaria amb tots i que el diàleg seria multilateral, malgrat que "alguns sembli que no ho vulguin entendre".

Aquesta última insinuació podria anar dirigida a diversos protagonistes. De fet, després de la reunió secreta que van mantenir el president de la Generalitat, Artur Mas, i el cap del govern espanyol alguns barons populars havien alçat la veu contra possibles avantatges per a Catalunya establint asimetries en els objectius de dèficit.

A la sortida de la reunió, els presidents autonòmics van assegurar que no hi havia hagut gens de tensió. Van mostrar el seu màxim suport al seu cap de files, però, això sí, tots mantenien que no permetrien cap tracte discriminatori per a la seva comunitat davant Catalunya i ja es deixava entreveure com s'alinearan les comunitats autònomes presidides pels populars.

Aliances autonòmiques

Madrid i el País Valencià tancaran files juntes, i no és descartable que també ho facin les Illes Balerars, però això no es va fer tan visible perquè el seu president, José Ramon Bauzá, va ser un dels presidents que no van assistir a la deslluïda cimera de líders territorials del PP.

El problema d'aquestes comunitats autònomes és que han de combinar el discurs recentralitzador del partit amb les necessitats dels seus territoris, que com Catalunya estan endeutades i tenen un elevat dèficit fiscal. Si tancar el sudoku del finançament és complicat per al govern central, per a aquestes comunitats encara és pitjor perquè han d'anar de bracet amb Catalunya però públicament no els convé.

El dilema de la Moncloa és com fer el repartiment perquè les comunitats que són el motor econòmic, sobretot Catalunya, no segueixin perdent potència i les "receptores de solidaritat" no bloquegin els canvis. Una de les comunitats afectades apostava clarament per la tesi Margallo , que és augmentar els ingressos autonòmics amb la cessió de més percentatges de grans impostos.

La presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va tornar a proposar la creació d'una comissió d'experts al Senat per analitzar a fons l'actual model i els seus canvis. Camacho va assegurar a la sortida que l'havien escoltada amb atenció i que a Génova li fan cas.

A l'espera de com es desenvolupin les negociacions sobre el dèficit i el finançament un alt càrrec popular assegurava ahir que el PP havia aconseguit l'objectiu d'"unificar el missatge, que començava a desfer-se". El mateix Rajoy va subratllar: "Som un partit que diu el mateix a tot arreu".

De nou la pantalla de plasma

Després de nou mesos sense convocar la junta directiva del PP i amb cinc mesos de retard segons els estatuts, el moment més esperat era sentir parlar el president del cas Bárcenas. Rajoy ho va fer davant els seus, sense preguntes de la premsa -que el va veure per televisió des de la sala de premsa- i situant-se a la defensiva. Al seu parer, no pot ser que "Espanya es converteixi en un país inhabitable perquè s'aplaudeixin les acusacions sense proves". Rajoy va matisar que "no es tracta d'ocultar, ni de trivialitzar, ni d'oblidar", sinó d'actuar "amb mesura, equilibri i sensatesa". El que espera el cap del PP és "poder dir aviat que tot això és passat".

No obstant, per a la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, quan es tanqui el cas Bárcenas el mal ja estarà fet. "Pel PP han passat persones que ens han deixat empremta i d'altres ens han deixat una empremta que ens escandalitza i ens avergonyeix", va admetre.

stats