Política27/06/2017

Rajoy i Rivera dinen junts a la Moncloa amb Catalunya de plat principal

Contraprogramen així la reunió entre Iglesias i Sánchez. El president espanyol i el líder de Cs han acordat començar a negociar els pressupostos del 2018

Mariona Ferrer I Fornells

MadridDreta i Esquerra. PP i Ciutadans; PSOE i Podem. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el líder del partit taronja, Albert Rivera, han volgut aclarir els camins possibles sobre la política d'aliances al Congrés. Només hores després que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es reunissin al Congrés, en una cita en què han acordat buscar unitat d'acció a la cambra baixa, el president del govern espanyol i Rivera han dinat junts durant dues hores a la Moncloa, segons han explicat fonts de Ciutadans i han confirmat des del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez i Iglesias acorden buscar unitat d'acció al Congrés

Cargando
No hay anuncios

El plat fort de la trobada ha estat el "desafiament sobiranista" a Catalunya, seguit del projecte europeu per avançar cap a uns "Estats Units d'Europa i utilitzar el Brexit com una oportunitat per combatre els nacionalismes i populismes que volen destruir la UE".

El tractat de lliure comerç amb el Canadà també ha estat sobre la taula (CETA), després que el PSOE hagi anunciat a última hora que s'abstindrà en la votació al Congrés. Així com la lluita contra el jihadisme, en què Rivera ha proposat millorar el pacte actual contra el terrorisme a Espanya.

Cargando
No hay anuncios

Negociació dels pressupostos del 2018

Però el verdader teló de fons ha estat l'aprovació del sostre de despesa, que es pactarà dijous al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) amb les comunitats autònomes i es portarà ja a un consell de ministres extraordinari el pròxim dilluns. Tot, perquè el Congrés ja intenti aprovar-lo l'11 de juliol. Si és així, suposarà un baló d'oxigen per a un any més per a Mariano Rajoy.

Cargando
No hay anuncios

El gran canvi ara és la posició del PSOE, que va avalar-lo el desembre passat a canvi d'apujar el salari mínim. Pedro Sánchez no està disposat a fer-ho ara tan fàcil, i Iglesias ja ho ha erigit com una línia vermella per a qualsevol enteniment. Els de Podem proposen pactar amb els socialistes una proposta alternativa, però Ferraz s'hi mostra reticent.

Des de Ciutadans reclamen al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que torni a abaixar l'IRPF per avalar les dades macroeconòmiques, que obligatòriament s'han d'enviar a Brussel·les. Rivera i Rajoy han acordat així que els equips negociadors de Ciutadans i el govern espanyol comencin a parlar al més aviat possible, malgrat que fonts dels dos partits asseguren que ja fa setmanes que negocien aquest tema.