ELECCIONS EUROPEES
Política 13/05/2014

Maragall lamenta que Tremosa "només pensi en Merkel i no en les necessitats de la societat"

Terricabras s'obre a debatre si cal pagar tot el deute si una part es considera il·legítim però demana com a mínim mutualitzar-ne una part per pagar-lo en 25 anys

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl número dos de la coalició ERC-NECat, Ernest Maragall, ha replicat aquest dimarts el candidat de CiU, Ramon Tremosa, que va instar el líder dels republicans, Oriol Junqueras, a donar explicacions sobre si la seva formació defensa o no l'impagament d'una part del deute. Junqueras ja li va respondre per twitter, però Maragall hi ha insistit un dia més tard a preguntes dels periodistes. "Per què es preocupa Tremosa?", ha etzibat el líder de NECat, qui creu que "sembla que només pensi en Merkel i el sistema financer i no en les necessitats de la societat". "Que vingui a les nostres posicions, que els liberals no segueixin defensant els creditors i passin a defensar els deutors", ha reclamat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha demanat davant a la seu de la Comissió Europea de Barcelona, on ha presentat junt amb el cap de llista d'ERC, Josep-Maria Terricabras, la seva proposta sobre reorganització del deute públic dels estats europeus. "[Tremosa] es posa nerviós molt ràpid", ha ironitzat Terricabras, que ha mostrat "tota la confiança que es pagarà el deute, però potser no demà". En tot cas, ha denunciat que, "com més austeritat, hi ha més deute", ja que provoca "retallades, menys activitat econòmica, reducció de la inversió pública, menys llocs de treball, menor recaptació i, per tant, menys impostos, cosa que incrementa el deute". "Fins i tot ho ha descobert l'FMI", ha insistit.

En concret, ERC-NECat proposa que tot el deute que superi el 60% del PIB d'un país quedi apartat, es mutualitzi amb eurobons i es pagui en 20 o 25 anys. "Als pobres deutors se'ns culpa de tot i ens diuen que ho resolguem sols", ha lamentat Terricabras, que també reclama que el Banc Europeu d'Inversions inverteixi més i que es creï l'Agència Industrial Europea. "No és un pacte entre culpables i innocents, sinó entre responsables del nord i del sud", apunta Maragall, que aposta per una "línia de treball conjunt al Parlament Europeu entre les forces progressistes, també les del socialisme oficial, fins ara poc valent".

Quant al debat sobre si s'ha de pagar tot el deute, com ha posat en dubte diversos cops Terricabras, el filòsof ha reconegut que, "si es descobreix que hi ha deute il·legítim, es pot debatre no pagar-lo", tot i que ha apuntat que això ho veu com "una reflexió teòrica i ètica" i que "en principi els deutes s'han de pagar". "Quan te n'adones que t'has vist mig obligat a part del deute, sense avisar-te que t'escanyarà", ha dit, aquest pot ser poc legítim, com en el cas de les preferents. "Si no en som responsables, potser es pot parlar d'una quita parcial", ha conclòs.

stats