Política 19/08/2015

Romeva assegura que "no hi ha hagut dubtes" sobre si Mas ha de ser president

El cap de llista de Junts pel Sí afirma que hi ha una "voluntat" de buscar "contradiccions" a la candidatura que encapçala

Ara
2 min
Raül Romeva, eurodiputat d'ICV, aquest divendres, a Lleida / ACN

Barcelona"No hi ha hagut dubtes". D'aquesta manera el cap de llista de Junts pel Sí ha volgut tancar el debat sobre si, en algun moment, s'ha qüestionat que Artur Mas és el presidenciable de la candidatura que encapçala. "Hi ha un acord entre CDC i ERC que diu que la presidència del proper govern és per a Artur Mas" si guanya Junts pel Sí a les eleccions del 27-S, ha assegurat Romeva en una entrevista a RAC1. "Si no hi hagués eleccions Mas seguiria sent president", ha recordat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest context, que el president sigui Mas és "circumstancial" i "això és el que hem dit tots, no hi ha contradicció", ha remarcat. Així, ha assenyalat que n'hi ha que volen posar sobre la taula "contradiccions" que no hi són: "Hi ha una voluntat de circumscriure tot això a una persona que ha perdut el seny i que la resta som ximples", ha afirmat, amb referència a les interpretacions que es fan des de Madrid sobre Junts pel Sí. "Em sembla insultant", ha dit. "Hem d'entendre que això no va d'una persona" sinó que la llista és una "suma col·lectiva".

Ha destacat les incorporacions a la candidatura de Junts pel Sí, com Lluís Llach, Carles Viver i Pi-Sunyer, Josep Guardiola, Sílvia Bel o Isona Passola. "El país que s'està mobilitzant és divers", ha afirmat, i ha remarcat que és una llista de caràcter "excepcional" i "transitori".

En cas de no tenir majoria el 27-S, "s'haurà de negociar", "ja ens hi trobarem", ha afegit.

Comptar amb escons

"En unes eleccions parlamentàries es guanya en escons", ha deixat clar Romeva, tot i que ha assenyalat que "com més gran sigui la majoria més garanties" hi haurà que Europa reconegui el resultat. "Es pot encomanar a un govern el mandat de fer el que toqui [amb la majoria absoluta], que està marcada amb 68 escons", ha afirmat. "Qui no vol fer el referèndum és qui qüestiona aquesta fórmula", ha sentenciat.

Romeva ha defensat les eleccions com l'instrument per decidir sobre el futur polític de Catalunya després que l'Estat no hagi permès fer el referèndum d'independència. "El 27-S tenim una oportunitat que ningú pot querellar, són eleccions absolutament legals i permetran que la gent decideixi", ha dit.

A més, ha destacat que es vol iniciar un procés constituent que acabarà amb la redacció d'una constitució que s'haurà de referendar: "Això ningú ho posa en dubte".

"Onada d'il·lusió"

Romeva ha assegurat que la llista de Junts pel Sí ha servit per "desbloquejar" la situació generada després del 9-N –protagonitzada per les trobades entre CDC i ERC– i ha generat una "onada d'il·lusió" entre la ciutadania.

"No hi ha manera de reformar l'Estat" per fer-hi encaixar Catalunya, ha assegurat, i ha defensat el canvi de marc per "aconseguir les eines" i els "recursos" per respondre a les necessitats de la ciutadania.

stats