Eleccions municipals
Política 28/01/2023

La recepta Trias perquè Junts guanyi les eleccions: "Un partit fort que no faci ximpleries"

L'alcaldable de Barcelona protagonitza la convenció municipalista de Junts per Catalunya

3 min
El candidat a Barcelona de Junts, Xavier Trias, i la candidata a Girona, Gemma Geis

GironaJunts per Catalunya va sortir del Govern a l'octubre, després d'una consulta que va tensar les costures del partit, però després d'aquella votació s'ha conjurat per intentar exhibir unitat i enfortir l'organització de cara a les eleccions municipals del 28 de maig. La convenció municipalista d'aquest dissabte a Girona n'és el paradigma, on Junts ha convocat centenars d'electes i ha fet gala del candidat que ha tenyit d'optimisme els quadres del partit: Xavier Trias. Juntament amb la candidata de Girona i exconsellera, Gemma Geis, que aspira a revalidar l'alcaldia de Marta Madrenas, l'exalcalde barceloní ha protagonitzat un diàleg a l'auditori de la ciutat farcit d'aplaudiments, rialles i crits d'"alcalde" entre els militants juntaires. "Sabeu com es guanyen les eleccions?", s'ha preguntat Trias en un moment donat: "Les eleccions es guanyen si aconsegueixes que la gent t'estimi. Però es necessita una altra cosa molt important: es necessita un partit fort".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, Trias, que no era partidari de sortir del Govern, ha demanat a tots els quadres del partit "enfortir" la formació de Junts i convertir-la en el "pal de paller" de la política catalana. Una manera de revifar l'ànima de Convergència, que ell mateix ha reivindicat ja en les primeres entrevistes que ha fet com a candidat. "Hem de ser un partit que agrupi molta gent [...]. Amb diferents posicions", s'ha reafirmat, malgrat que unes "ens agradin més" que d'altres. "Hi ha hagut moments en què no hem fet les coses ben fetes i hi ha hagut situacions tristes i lamentables", ha admès el candidat, que ha fet una crida a tirar endavant: "Fem un partit fort, consistent i que no faci segons quines ximpleries".

De fet, per aquest motiu, ha dit, s'ha animat a presentar-se a les eleccions municipals després que l'hi hagi demanat "molta gent". Tot i estar "jubilat" i "bé" retirat de la política, Trias ha assegurat que ha retornat perquè Barcelona "és un desgavell", per "ajudar" Junts i també perquè li ha demanat l'expresident Carles Puigdemont: "Em va dir que no li expliqués històries, que havia de guanyar les eleccions".

Geis, al seu torn, ha fet bandera de la "cooperació" entre Barcelona i Girona i també ha llançat un advertiment de cara al 28-M, entreveient ja un dels missatges de campanya: "El model de ciutat, com hem vist a Barcelona, costa molt de recuperar. El de Girona no pot estar en perill", ha dit, llançant un dard a un dels seus contrincants, Lluc Salellas, de Guanyem, que ha fet de líder de l'oposició durant tot aquest mandat a l'actual alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

L'acte d'aquest matí –i que segueix a la tarda amb unes jornades sectorials– també ha comptat amb les intervencions del secretari general de Junts, Jordi Turull, i la presidenta de la formació, Laura Borràs. Turull, en una intervenció per insuflar d'ànims els electes que afronten els comicis després de la sortida de l'executiu, ha donat gràcies als quadres de la formació per "no vendre's". "Us han intentat comprar prometent rotondes i gronxadors [...], però vosaltres sou gent de debò, no sou gent de postureig", ha dit en al·lusió a hipotètics oferiments que, segons fonts de Junts, hauria fet el govern d'Esquerra en solitari. Al seu torn, també Borràs ha criticat els republicans, a qui ha acusat de "no tenir principis" per haver cedit amb la B-40 com demanava el PSC en la negociació dels pressupostos: "Ara és el Govern de la minoria absoluta i de la incoherència absoluta", ha dit, a més de criticar que amb els socialistes el president, Pere Aragonès, sí que s'avingui a virar el seu rumb ara i, en canvi, no ho fes quan Junts li reclamava un gir per mantenir-se a l'executiu.

Llistes al territori

L'objectiu de Junts és presentar 800 llistes el 28 de maig, però encara no ha arribat a aquest objectiu. El que sí que ha fet el responsable de política municipal, David Saldoni, ha sigut començar a tancar acords locals amb candidatures independents o electes del PDECat per evitar que el vot d'aquest espai polític postconvergent es divideixi el 28 de maig.

Els electes de Junts aquest dissabte a Girona.

Junts ha arribat a un pacte amb alcaldes com el de Martorell, Xavier Fonollosa, o el d'Igualada, Marc Castells, així com el cap de l'oposició de Figueres, Jordi Masquef, que va quedar-se a militar al PDECat el 2020. També aquesta mateixa setmana ha signat un acord amb Impulsem Lleida, una formació local que incorpora alcaldes del Partit Demòcrata o pròxims a aquesta formació –faran coalició als consistoris i sumaran al consell comarcal i a la Diputació–; i alhora han arribat a un acord també amb Impulsem Penedès, una plataforma similar amb la qual també s'ajuntaran de cara al 28-M.

Després d'abandonar el govern de la Generalitat, la presència que aconsegueixi Junts al territori –tal com ha admès la presidenta del partit, Laura Borràs, en el seu discurs– serà "decisiva" per al futur del partit.

stats