Política 14/05/2018

Els comuns recriminen a ERC i la CUP la "incapacitat" de proposar un candidat "progressista"

Xavier Domènech insisteix a Torra: "Què en pensa dels espanyols? I dels catalans?"

Ot Serra
3 min

BarcelonaUn cop assegurats els vots per investir Quim Torra, els comuns han centrat la seva crítica a les forces que ho han permès. En el seu discurs de rèplica a l'exposició del candidat a la presidència de la Generalitat, Xavier Domènech ha recriminat a Esquerra i la CUP, "forces que es reclamen del catalanisme popular i d'esquerres", la seva "incapacitat profunda per proposar un candidat progressista". El president del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem ha asseverat que aquestes dues forces independentistes han tingut cinc mesos per fer-ho "infinitament millor" i ha tornat a assenyalar que tenen majoria respecte a Junts per Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta ha sigut la principal reivindicació dels comuns durant aquests mesos: fer pressió a ERC i la CUP perquè fessin valer la seva majoria per proposar una persona que no fos de la llista de Carles Puigdemont, per bé que el pacte entre les forces majoritàries atorgava la presidència del Parlament a ERC i la de la Generalitat a JxCat. Els principals portaveus dels comuns no van tancar mai la porta a repensar-se el seu sentit de vot si s'oferia la investidura a un candidat de la formació presidida per Oriol Junqueras.

"Han explicat que el Procés portava Catalunya cap a l'esquerra", ha apuntat Domènech, adreçant-se a ERC i els anticapitalistes, i ha lamentat: "A partir d'ara som l'única força progressista del Parlament, i ho dic sense alegria", ha etzibat. El cap de files dels comuns, que s'ha declarat "admirador" del portaveu republicà al Congrés, Joan Tardà, ha utilitzat una frase seva: "Maleïdes les pàtries, per espanyoles o catalanes que siguin, que exclouen els seus fills". Aquesta manifestació ha aixecat els aplaudiments de la bancada del PSC i d'alguns diputats de Cs.

"Què en pensa dels espanyols? I dels catalans?"

Domènech, però, també s'ha dirigit al candidat a la investidura i ho ha fet en la mateixa línia que dissabte: demanant realisme i concreció. "[La legislatura] durarà cinc mesos, sí o no?", ha preguntat el líder de CatComú, fent referència a les declaracions de Puigdemont en què anunciava la possibilitat de convocar eleccions a finals d'octubre si "continua la persecució de l'Estat". "No ho podrà complir, tot això", li ha assegurat, en cas que cridi els catalans a les urnes a finals d'any.

Com ja va fer en el primer debat, Domènech ha tornat a demanar a Torra que expliqui amb pèls i senyals quina idea té de la societat catalana i espanyola. "Què en pensa dels espanyols?", ha insistit Domènech, i ha reiterat que és una "pregunta clau". "L'hi preguntaré d'una altra manera: què en pensa dels catalans?", ha continuat.

Després de deixar clar que la seva Catalunya és la de Lluís Companys quan va proclamar una República "en solidaritat amb els germans que, en les terres hispanes, lluiten per la llibertat i el dret", ha subratllat que la de Torra no només sigui la del "catalanisme conservador", sinó la dels Germans Badia i el 'nosaltres sols'. "Sempre s’acaba convertint en un 'vosaltres sols', per exclusiu i excloent", ha assenyalat, en relació als grups extremistes de mitjans del segle XX. "Els migrants dels anys 60 no es van integrar a Catalunya, la van construir", ha apuntat Domènech.

"Nosaltres, avui, no votarem contra nosaltres mateixos, votarem a favor d’una alternativa real, inclusiva i progressista en aquest país, votarem a favor del que ha estat, és i serà sempre Catalunya". ha reblat Domènech. Al torn de contrarrèplica, Torra s'ha adreçat al cap de files dels comuns per assegurar-li que l'interessen "tots els catalanismes" i que sempre s'ha posicionat al costat del costat progressista del moviment.

"Salvador Seguí s'abstindria?"

Domènech ha deixat pel seu últim torn un altre retret, aquest dirigit exclusivament a la CUP, en resposta a les apel·lacions que li havia fet el diputat cupaire Carles Riera. Després que aquest evoqués Salvador Seguí, el cap de files dels comuns ha llençat una pregunta enverinada a la bancada anticapitalista. "Salvador Seguí avui s'abstindria? No sé si és tan fàcil de respondre aquesta pregunta", ha rubricat Domènech.

stats