Política 09/09/2015

Un recurs de Guanyem al TC paralitza l'enviament de les paperetes del vot per correu pel 27-S

L'Oficina del Cens Electoral encara no ha començat a fer els enviaments malgrat que el calendari començava aquest dilluns

Acn
2 min
Un recurs al TC ha ajornat l'enviament de paperetes / ACN

BarcelonaEl sistema de vot per correu a les eleccions del 27-S registra un cop més retards que afecten tant els catalans residents a Catalunya com els que són a l'estranger. Malgrat que el termini per enviar les paperetes (als que ja ho han demanat prèviament) començava aquest dilluns, 7 de setembre, l'Oficina del Cens Electoral admet en una nota publicada a la seva web que encara no n'ha enviat cap perquè "està a l'espera que es resolguin els recursos d'impugnació de candidats" que s'han presentat a les quatre demarcacions catalanes. El Tribunal Constitucional (TC) ja ha resolt aquest dimecres els recursos presentats, tots impulsats per la formació Guanyem, però no se n'ha fet pública encara la resolució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la pràctica aquest fet implica que els ciutadans que teòricament haurien de poder votar a partir del 7 de setembre un cop rebessin les paperetes no ho han pogut fer per ara. El retard acumulat és com a mínim de dos dies. Estan a mercè del fet que el Tribunal Constitucional comuniqui la resolució i l'Oficina del Cens iniciï els enviaments. Guanyem havia recorregut la prohibició de presentar-se a la demarcació de Barcelona i de l'ús del logotip amb què es volien presentar a tot Catalunya.

Amb tot, el termini de què disposa l'Oficina del Cens Electoral per fer arribar el sobre amb els vots a les oficines de Correus expira el 20 de setembre en el cas dels residents a Catalunya i el 15 de setembre en el cas dels que resideixen a l'estranger o hi estan temporalment. Un cop rebin el sobre amb les paperetes, els residents a Catalunya i els que estan temporalment a l'estranger poden emetre el seu vot per correu fins al 23 de setembre, i els que són residents a l'estranger, fins al 22 de setembre. Aquests últims disposen a més de la possibilitat de fer el dipòsit en urna a les ambaixades i consolats del 23 al 25 de setembre.

Els residents a Catalunya que encara no han presentat la documentació per sol·licitar el vot per correu ho poden fer fins al 17 de setembre, mentre que per als que estan a l'estranger el termini va expirar el 29 d'agost. Precisament la Junta Electoral Central va rebutjar a finals d'agost una petició de la conselleria de Governació per ampliar el termini per sol·licitar el vot per correu per part dels catalans a l'estranger.

Segons la Junta, "seria un inconvenient perquè alteraria la planificació dels treballs del cens electoral". En canvi sí que va ampliar el termini de vot per correu per als militars que són a l'estranger, que podran votar fins al 24 de setembre.

stats