Política 15/02/2013

ERC, PSC i ICV rebutgen la reforma de l'administració local

L'Associació Catalana de Municipis també es mostra contrària a l'avantprojecte de llei, aprovat aquest divendres pel Consell de Ministres

Acn
2 min

BarcelonaL'anunci, fet aquest divendres pel ministre Montoro, de l'avantprojecte de llei de reforma de l'Administració Local, ha generat un ampli rebuig entre els partits catalans. ERC, PSC i ICV-EUiA s'han mostrat aquest divendres contraris al projecte aprovat pel Consell de Ministres. També l'Associació Catalana de Municipis (ACM) ha rebutjat la nova norma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC considera que amb aquesta mesura el govern espanyol exerceix una "vulneració inacceptable" de les competències de la Generalitat. La llei busca, segons l'opinió dels republicans, "la tornada a un escenari de dominació absoluta sobre els ens locals".

Per la seva banda, el PSC ha assenyalat que "treure competències als ajuntaments no en millora l'eficiència, sinó que allunya els centres de decisió d'on ocorren els problemes".

Des d'ICV-EUiA s'advertit, de la seva banda, que la "recentralització" de les competències locals "facilita les privatitzacions de serveis públics bàsics i es carrega el mapa municipal català".

L'ACM vol que "prevalgui la norma catalana"

L'anunci de la nova llei també ha generat rebuig en l'àmbit municipal. El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha rebutjat la reforma de l'Administració Local que preveu reduir les competències dels ajuntaments i que el 82% dels regidors deixin de cobrar. Buch ha lamentat que ara que la Generalitat està ultimant la Llei de Governs Locals el govern espanyol "vulgui imposar una reforma que no té rerefons de millora de serveis cap a les persones". Busch ha dit que espera que el govern espanyol compleixi el compromís de respectar la norma catalana.

"Hem de centrar-nos amb la llei catalana amb l'únic objectiu que els ciutadans dels pobles de Catalunya vegin els ajuntaments com a l'administració més propera, més àgil, que resol més problemes i que ofereix un servei de qualitat", ha manifestat Buch, que considera que la reforma que ha presentat el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, "s'equivoca en la diagnosi, proposant la reforma del món local com la gran solució dels problemes de l'administració pública".

Segons el president de l'ACM, la proposta de l'Estat "dóna una imatge dels regidors regidores catalans que no es certa" perquè "la gran majoria de regidors no tenen sou per la seva tasca". La reforma proposa que el 82% dels regidors dels ajuntaments de l'Estat deixin de cobrar per la seva tasca i hagin de compaginar la seva activitat política amb la professional. Així, dels 68.285 regidors que hi ha actualment a l'Estat, només 12.128 tindran un retribució, que serà per la seva dedicació exclusiva.

stats