Política 12/11/2015

El rei es reivindica com a garant de la unitat d'Espanya

Felip VI s'alinea amb Moncloa i tanca la porta a un referèndum pactat: "La sobirania resideix al poble espanyol"

Dani Sánchez Ugart
2 min
El rei Felip VI, aquest dijous, a Madrid / ROGER PI / ACN

MadridEl rei Felip s'ha reivindicat aquest dijous com a garant de la unitat d'Espanya i ha transmès un "missatge de seguretat en la unitat i la continuïtat del nostre projecte de convivència nacional". En la seva primera intervenció pública després de l'aprovació de la declaració de ruptura al Parlament, Felip VI ha destacat el "compromís" dels espanyols amb el "compliment de la llei" i ha "garantit" que la "Constitució prevaldrà": "Que ningú no ho dubti", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ell personalment, garantirà aquesta unitat que és "un compromís col·lectiu amb la nostra convivència democràtica en el qual el rei, com a Cap d'Estat, estarà sempre al costat de tots els espanyols". És a dir, Felip de Borbó ha tret punta a la seva figura institucional davant dels embats que arriben des de Catalunya als quals va acusar vel·ladament de "posar en risc" un "model de progrés [...] que ha fet possible el període de més desenvolupament social i econòmic del nostre país".

Així, el rei s'ha alineat amb el discurs de Moncloa i ha donat suport de manera indirecta als recursos davant del Constitucional de l'executiu espanyol. Segons ell, el poble espanyol "no està disposat que es posi en qüestió la seva unitat" i, ara, ha dit, "no és temps de tornar al passat".

Ni referèndum acordat

En un acte d'entrega de premis de la marca Espanya, Felip de Borbó ha transmès un "missatge de serenitat i confiança" i ha fet un avís al governants catalans -tot i que no ha fet cap al·lusió directa-, en afirmar que "la sobirania resideix al poble espanyol i d'ella emanen tots els poders de l'Estat", una manera de negar també la possibilitat d'un referèndum acordat, i alineant-se de nou amb les tesis de Moncloa.

Abans, el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha fet un discurs en la mateixa línia en què ha acusat els líders catalans de voler desprestigiar la marca Espanya per "dinamitar el projecte comú i expropiar als catalans de la seva condició d'espanyols". Margallo també ha insistit que una Catalunya independent quedaria fora de les Nacions Unides i de l'OTAN.

stats