Política 31/01/2013

Mas s'entrevista amb el rei i li explicarà el procés català "si es donen les condicions i té ganes de parlar"

L'audiència a la Zarzuela té lloc després que el Parlament votés la declaració a favor del dret a decidir de Catalunya

Efe
2 min
El president Artur Mas i el rei Joan Carles van coincidir ahir al monestir de Pedralbes, on es va lliurar el premi de la Fundació Comte de Barcelona.

MadridEl president de la Generalitat, Artur Mas, s'entrevista aquest dijous al Palau de la Zarzuela amb el rei. A la trobada, li intentarà explicar la seva aposta sobiranista, "si es donen les condicions i el rei té ganes de parlar", tal com el mateix Mas va avançar fa uns dies. "L'informaré del full de ruta català i de les ganes que tenim d'expressar-nos com a poble", va assegurar. "Catalunya vol fer el seu propi camí, que no vol dir fer un camí aïllat", va afegir el president de la Generalitat, que també va deixar clar que la reunió d'aquest dijous també serà "de cortesia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta trobada té lloc després que el Parlament votés la declaració a favor del dret a decidir de Catalunya, promoguda pel president de la Generalitat.

L'audiència del cap de l'Estat s'inscriu, però, en els contactes institucionals que el rei manté sempre a la Zarzuela amb els presidents autonòmics elegits després de la celebració d'eleccions autonòmiques. L'audiència es farà a les 12.30 hores al saló d'audiències de Zarzuela, amb l'habitual salutació i foto davant dels mitjans de comunicació. Després, el rei conversarà amb el seu convidat, ja a porta tancada, al seu despatx.

El debat sobre els plans sobiranistes de Mas es va revifar el mes de setembre passat arran d'una carta publicada pel rei Joan Carles a la web oficial de la Casa del Rei, en què l'advertia contra els que encoratgen "dissensions", persegueixen "quimeres" i aprofundeixen en ferides.

Un mes més tard, en el seu missatge de Nadal, el cap de l'Estat va defensar una política que, "des del respecte a la diversitat", integri "el comú" per "sumar forces, no per dividir-les", i va formular una crida a "tancar les ferides obertes" sobre la base del "respecte a les lleis i als cursos democràtics".

L'audiència d'avui tanca la ronda d'entrevistes que el rei Joan Carles tenia pendents amb els presidents autonòmics elegits després dels comicis de Galícia, el País Basc i Catalunya, i que abans han portat a la Zarzuela Alberto Núñez Feijóo i el lehendakari Iñigo Urkullu.

Mas té intenció de reunir-se properament al Palau de la Moncloa amb el president del Govern, Mariano Rajoy, una vegada s'hagi celebrat l'audiència amb el rei, a fi d'exposar els detalls i conseqüències de la declaració sobiranista i reclamar la flexibilització del límit de dèficit per enguany. "Els contactes amb Madrid començaran relativament d'hora, en els pròxims dies o setmanes. Alguns seran públics i altres, privats, i serviran per construir i mantenir oberts els ponts de diàleg i per parlar del que diu la declaració del Parlament", va afirmar Artur Mas.

No té previst el dirigent català fer declaracions després de la trobada amb el cap de l'Estat.

stats