Política 22/06/2015

Mas treu pit pel seu nou Govern "cent per cent cohesionat" al voltant de la independència

En l'acte de presa de possessió dels nous membres de l'executiu, Mas agraeix la "lleialtat" dels consellers d'Unió, elogia la "valentia" d'Ortega el 9-N, destaca el gest d'elevar el rang a la titular de Benestar i encarrega a Homs l'estratègia electoral per al 27-S

Roger Mateos
2 min
Artur Mas ha presidit l'acte de presa de possessió dels nous consellers al Palau de la Generalitat / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha tret pit aquest dilluns pel seu nou Govern "cohesionat al cent per cent" al voltant de l'objectiu de la independència i per encarar les eleccions del 27 de setembre sense les fissures que generaven els dubtes d'Unió. Mas ha agraït, però, als exconsellers d'Unió la seva "lleialtat i eficàcia, en moments molt durs i complicats" com els viscuts durant aquesta legislatura,els ha expressat el seu "afecte personal i institucional" i ha elogiat "el coratge, la valentia, el seny i la serenitat" de Joana Ortega pel seu paper en l'organització del 9-N, quan "teníem totes les bateries apuntant contra nosaltres" i va fer "les coses com calia", per la qual cosa ara està també imputada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des del Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, Mas ha presidit l'acte de presa de possessió dels seus nous consellers. Neus Munté, consellera de Benestar Social i Família, esdevé la vicepresidenta del Govern. Meritxell Borràs passa a ser la titular de Governació i Relacions Institucionals, Jordi Jané s'ocuparà de la cartera d'Interior, mentre que Jordi Ciuraneta és el nou conseller d'Agricultura. Mas ha signat aquest dilluns al matí els decrets de nomenament dels nous membres del Govern que relleven els tres consellers d'Unió (Joana Ortega, Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí) que pleguen com a conseqüència del trencament de CiU.

Després de la "separació dolorosa" però "inevitable" d'Unió, ha subratllat, ara el seu Govern queda "cent per cent cohesionat des del punt de vista del seu objectiu últim", que és la "defensa sense cap mena de recança del sí-sí" a la doble pregunta del 9-N, és a dir, a favor que Catalunya esdevingui un estat independent. Mas ha assegurat que el Govern seguirà "al servei de tothom", però amb el compromís principal que "el poble de Catalunya es pugui pronunciar de manera definitiva sobre la seva emancipació i la seva llibertat" en les eleccions del 27 de setembre. "Ens estem jugant l'existència, la forma i els horitzons d'aquest país per moltes dècades i generacions", ha sentenciat.

En un breu discurs de deu minuts després que els nous consellers prometessin el càrrec, Mas ha explicat que l'ascens de Munté a la vicepresidència pretén simbolitzar la rellevància que dóna a les polítiques socials.Ha aclarit, però, que no es tracta d'un nomenament en clau "personal" per promocionar Munté "amb un rang més notable", sinó que el seu ascens s'ha d'entendre sobretot per "la funció que desenvolupa", per situar l'àrea de Benestar Social "en el frontispici" del Govern.

Homs pilotarà la campanya de Mas

Munté, a més, assumirà les tasques de portaveu del Govern en substitució de Francesc Homs, que es manté com a conseller de la Presidència. Mas, segons ha indicat ell mateix, vol que Homs pugui dedicar més atenció a preparar l'estratègia de campanya per al 27-S. "He demanat al conseller Homs que en els propers mesos m'ajudi més directament en tot el tema de la campanya, que no és una feina del Govern però que també agafa hores. Això justifica que després de quatre anys llargs ell deixi aquesta funció", ha explicat.

stats