Nova legislatura

Els reptes immediats que posaran a prova la unitat del Govern

La coalició ha de superar el debat de política general i els pressupostos

3 min
Jornada de treball del Govern a la Vall d'en Bas

BarcelonaLa primera gran crisi del nou Govern, només cent dies després d'haver-se constituït, arriba abans de tres dates clau per a l'inici del curs polític: l'elaboració del pla de govern, el debat de política general al Parlament i la presentació dels pressupostos del 2022. La taula de diàleg ha evidenciat un cop més les diferències entre Esquerra i Junts, aquest cop per la composició de la delegació de la Generalitat i l'ordre del dia que s'havia d'abordar, però els dos socis de coalició preveuen que això no afecti la governabilitat a partir d'ara. El dubte és si ho aconseguiran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de fa setmanes que els consellers treballen en l'elaboració del pla de govern, que ha d'incloure els grans projectes de cada departament per aquest mandat. En van exposar les línies mestres a les convivències que van fer a la Vall d'en Bas (Garrotxa), les primeres de l'executiu i que havien de servir per greixar la sintonia de tots els seus membres i que es coordinessin entre ells, tot i que no van aconseguir ni evitar la crisi per l'ampliació de l'aeroport del Prat ni tampoc la de la taula de diàleg. Cal veure si en el pla de la coalició s'incorpora algun d'aquests dos temes polèmics o si s'hi passa de puntetes per no esquinçar encara més l'aliança entre els dos grans partits independentistes. Està previst que es presenti la setmana que ve, ja que la idea del Govern és arribar al debat de política general, previst per als dies 28, 29 i 30 de setembre, havent exposat el seu plantejament per als pròxims quatre anys.

Serà en aquest plenari on Esquerra i Junts mesuraran la seva unitat davant de l'oposició. La primera qüestió a analitzar seran les propostes de resolució conjuntes. En l'acord de legislatura es preveia, com a mínim, una declaració a la cambra: promoure en el marc del Parlament un "reconeixement i validació de l’inici del procés de negociació i constituir una comissió amb l’objectiu de fer seguiment, retiment de comptes i compareixences d’experts sobre processos de negociació". Amb Junts exclosos de les converses –s'han mostrat "escèptics" des del primer moment– i la CUP en contra –l'esquerra independentista va organitzar una manifestació–, sembla complicat que Esquerra pugui tirar endavant l'aval de la majoria independentista en els termes en què ha pactat amb Pedro Sánchez el diàleg: sense calendari de les pròximes trobades ni terminis. En aquest sentit, cal veure si, en cas de presentar la iniciativa, els republicans aconsegueixen el suport de la coalició del govern espanyol que sí que era present dijous al Palau de la Generalitat: els comuns i els socialistes.

ERC i JxCat també afrontaran les qüestions sectorials, on hi ha almenys dos projectes en què no acaben de tenir la mateixa posició i on també aprofitaran per marcar perfil ideològic. Junts és favorable a batallar per aconseguir l'ampliació de l'aeroport del Prat –que Sánchez i Aragonès van donar per aparcada dijous– i també a la promoció de la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern. Esquerra ha donat suport als dos projectes des del Govern, però té reticències a impulsar-los.

Després del debat de política general, el torn serà per als pressupostos del 2022. El titular d'Economia, Jaume Giró, treballa des de fa setmanes amb els departaments per redactar el projecte dels comptes, on l'estira-i-arronsa no té tant a veure amb el color polític sinó amb el fet que cada conseller reclama més diners pels seus àmbits. El límit previst per enllestir aquesta discussió al consell executiu i presentar el projecte al Parlament és el 10 d'octubre. El primer repte de Giró és ser el primer conseller dels últims anys que compleix el termini legal, i el segon, trobar un soci amb el qual aprovar-los ara que la CUP ja marca distàncies.

Malgrat l'intent de reconduir la situació, Aragonès i Puigneró tindran noves proves de foc aviat.

stats