Política 31/12/2019

Pedro Sánchez serà investit el 7 de gener

Meritxell Batet convocarà el primer ple per dissabte

Ot Serra
4 min
Pedro Sánchez al costat de Meritxell Batet en l'acte de commemoració de la Constitució

MadridPedro Sánchez serà investit el 7 de gener. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha comunicat als líders dels grups parlamentaris la intenció de convocar el ple d'investidura per als dies 4, 5 i 7 de gener. Fonts del seu entorn han informat que la convocatòria formal, amb l'hora d'inici de la sessió, es farà el dia 2, el mateix dia que se celebra el consell nacional d'Esquerra en què els republicans decidiran si s'abstenen i, per tant, tiren endavant la investidura del candidat socialista. El PSOE, per la seva banda, reunirà l'executiva federal el divendres dia 3 per ratificar el pacte. Així, l'endemà Sánchez exposarà el programa de govern i el dia 5 tindrà lloc la primera votació, que requereix majoria absoluta, i la segona serà el dia 7. Amb majoria simple, és previst que Sánchez surti escollit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PSOE es va imposar en campanya electoral l'objectiu de formar govern en menys de dos mesos i arribar així al 2020 amb el trumfo d'haver desbloquejat l'escenari polític. De seguida va trucar a la porta de Pablo Iglesias i, amb la dreta escorada en el no, va detectar que l'única via era la d'Esquerra, en la línia de la majoria parlamentària assolida per a la moció de censura de Mariano Rajoy. Una operació de risc després que el candidat socialista jugués la carta de la duresa contra Catalunya per pescar vots de Cs, però que es va acabar imposant per necessitat d'uns i altres.

Sánchez no volia unes terceres eleccions i els republicans estaven decidits a jugar la carta del diàleg, encara que això impliqui anar amb peus de plom per la situació judicial actual i la incertesa política a Catalunya. "No tenim cap pressa", ha sigut el mantra d'ERC, que volia esperar a la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d'Oriol Junqueras i també al congrés del partit. La via de no retorn que havien triat el PSOE i Podem ha aconsellat flexibilitzar els objectius i, finalment, la investidura no arribarà fins després de Reis. "Hem de respectar els temps dels altres", ha admès el secretari general del grup socialista al Congrés, Rafael Simancas, aquest matí a la SER.

És el mateix criteri que ja assumeixen als dos costats de la coalició. Les últimes setmanes diversos dirigents havien reiterat la idea de formar govern "com abans millor" i situaven dates en el calendari. Primer va ser abans de Nadal, després l'estrambòtica fórmula entre Nadal i Cap d'Any, ràpidament descartada per la possibilitat de la investidura abans de Reis. Algunes veus del futur govern reconeixen ara que no era una bona idea pressionar ERC i es resignen a esperar que els republicans superin els seus tràmits interns sense posar-los presses. "Cada partit té els seus propis processos, els seus espais per a la presa de decisions, i cal respectar-ho", ha coincidit aquest matí el diputat d'Unides Podem Juantxo López de Uralde en una entrevista a Onda Vasca.

És així com els de Junqueras han marcat el compàs de la negociació i ara, situant el consell nacional per dijous a les cinc de la tarda, han dificultat que el debat tingués lloc abans de Reis. Aquest matí Simancas ja ha afirmat que no hi haurà cap debat ni votació coincidint amb la cavalcada ni amb "l'arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar a les cases dels espanyols", i ha deixat en l'aire la possibilitat que n'hi hagi al matí. Fa uns dies el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ja mostrava la preferència per posposar la investidura fins després del 6 de gener.

Aquest dilluns, Meritxell Batet estava preparada per anunciar –no de manera presencial, sinó per via telemàtica– la convocatòria del ple d'investidura si ERC ja hi donava el vistiplau i fonts del Congrés es mostraven convençudes que se sabria la data a la tarda. La convocatòria de l'executiva ampliada i el consell nacional per a després de Cap d'Any desfeia els càlculs del PSOE. La del dilluns 30 era una data marcada a l’agenda dels socialistes per deixar-ho tot enllestit abans d'entrar al 2020: la publicació del criteri de l’Advocacia, la presentació del programa de govern i l’anunci de nous suports a la investidura –el PNB, Més País i l'abstenció d'EH Bildu que les bases hauran de ratificar en una consulta entre dijous i divendres.

Uralde ha constatat que és "bastant clar que hi ha suports suficients" per tirar endavant la investidura, malgrat que alguns posicionaments de partits regionalistes no estan tancats. Sánchez necessita almenys les abstencions de Coalició Canària, el BNG, Terol Existeix i el Partit Regionalista de Cantàbria, que vinculava el suport al candidat a l'acord a què el PSOE arribi amb ERC. L'ARA avança en l'edició d'aquest dimarts que les conclusions de la taula de negociació se sotmetran a consulta dels catalans, però fonts del PRC apunten que esperaran a saber-ne la lletra petita abans de decidir el vot del diputat José María Mazón.

El calendari judicial no s'atura

Amb la negociació entre ERC i el PSOE tancada i el consell nacional dels republicans convocat, Batet ha fixat la data de la investidura, que discorrerà en paral·lel al calendari judicial. Divendres està prevista una reunió de la Junta Electoral Central amb la inhabilitació de Quim Torra i d'Oriol Junqueras damunt la taula –sol·licitada pel PP en dos recursos–, i després de Reis hauria d'arribar la decisió del Suprem arran de la sentència de Luxemburg sobre la immunitat del líder d'ERC.

L'Advocacia ja va suggerir en el seu informe que la JEC podria tenir un paper important en aquesta qüestió acordant la substitució de Junqueras per una altra persona de la llista, arran de la seva condemna. Caldrà veure si adopta alguna decisió o bé si trasllada la qüestió a Manuel Marchena i el tribunal que va jutjar el Procés.

stats