Política 06/02/2020

Sánchez i Torra donen una oportunitat al diàleg tot i la distància

La taula de governs es reunirà al febrer sense mediació però liderada pels presidents

Marc Toro / Pau Rumbo
5 min
Reunió Sánchez-Torra

Barcelona“Recomençar”, en paraules de Pedro Sánchez, o “encarar l’arrel del conflicte”, segons Quim Torra, són les expressions utilitzades aquest dijous per dos presidents que, malgrat l’enorme distància de posicions de partida, han donat una nova oportunitat al diàleg entre Catalunya i l’Estat. Un any i quaranta-vuit dies després de la cimera de Pedralbes, l’últim cop que es van reunir, els dos caps de govern han tornat a veure's cara a cara per refer el consens del 20 de desembre del 2018: la necessitat de trobar una solució democràtica al conflicte en un marc de “seguretat jurídica”. Per a Sánchez, que ha tornat a tancar la porta a l’autodeterminació i l’amnistia, no hi ha acord possible més enllà de l’autogovern, però aquest dijous, forçat a moure’s per mantenir el suport d’ERC a l’Estat, ha acceptat reunir la taula de governs per parlar de tot aquest mateix mes de febrer. I Torra, que acumulava recels cap al nou espai pactat pels republicans, s'ha fet seu el repte del diàleg anunciant que seran els dos presidents els que encapçalaran les trobades entre executius.

El Palau de la Generalitat s'ha llevat fortament blindat per un dispositiu policial que, a diferència de les últimes visites de Sánchez, no ha hagut de fer front a cap gran protesta. Els crits d’un reduït grup de manifestants a les immediacions de l’edifici i la pancarta de "Lliberat d’expressió i d’opinió" al balcó de la Generalitat han sigut els dos únics elements que han recordat l’excepcionalitat del moment de la visita del socialista, que ha sigut rebut amb tots els honors. Hora i mitja després de l’encaixada de mans amb Torra, el president espanyol ha sigut el primer a comparèixer a la Sala Gòtica del Palau per fer oficial l’Agenda per al retrobament que havia entregat al president de la Generalitat. Un document de 44 punts que posa sobre la taula el compromís de la Moncloa d’abordar nombroses demandes de la Generalitat més enllà de la qüestió nacional: des del finançament a les infraestructures fins al compromís amb la memòria històrica passant per la voluntat d'evitar la judicialització.

La poca concreció d’aquesta agenda de diàleg s'ha aclarit parcialment en la roda de premsa posterior. ¿Hi haurà un mediador, tal com exigeix JxCat? “Els mediadors seran els 47 milions de ciutadans espanyols, que seran testimonis d’un diàleg franc, sincer i diàfan”, ha respost Sánchez. Ha buscat evitar així una polèmica com la del relator, que en el seu dia va dinamitar l’acord de Pedralbes. Per contra, sí que ha fet evident la plasmació del “reconeixement institucional” al qual els socialistes s’han compromès amb ERC destacant que, malgrat la sentència per desobediència, Torra continua al capdavant del Govern i ha acceptat que els dos presidents encapçalin almenys la primera reunió dels dos governs que tindrà lloc aquest mes.

La data exacta i els detalls del format de la taula de negociació els elaborarà un equip tècnic, ha dit Torra. ¿I el contingut? Tal com havia acordat amb els partits i entitats independentistes, als quals tornarà a reunir per acordar com s’aborda la negociació, el president ha traslladat al seu interlocutor que les solucions que satisfan “una àmplia majoria de catalans” –premissa establerta en el document del president espanyol– són l’autodeterminació i l’amnistia de presos i exiliats. El doble veto de Sánchez ha tornat a ressonar a Palau, tot i que amb menys contundència que en altres ocasions. “En l’autodeterminació no hi ha volgut entrar. M’ha traslladat que la seva tesi és l’autogovern dins de la Constitució”, va revelar Torra, lamentant, tot i això, no saber encara “quina és la proposta del govern espanyol” per a Catalunya.

“Aquestes qüestions demostren que estem en un diàleg que serà llarg i que no serà fàcil”, ha dit Sánchez. “Demostren com estan d’allunyades les posicions entre governs”, ha afegit. El socialista ha deixat clar en aquest sentit que el seu govern no es mourà del no al referèndum: “Soc un ferm defensor de l’autogovern de Catalunya, que aglutina més catalans”, ha insistit. Tampoc ha concretat com es plasmarà la "desjudicialització" del conflicte i s'ha limitat a demanar “paciència, determinació i generositat” per encarar aquesta nova etapa, en la qual es reactivarà –també aquest febrer– la comissió bilateral Estat-Generalitat, de caràcter sectorial.

"Quan l'Estat digui finançament autonòmic, la resposta ha de ser amnistia i autodeterminació", ha replicat des del Parlament el cap de files dels republicans a la cambra, Sergi Sabrià. I els sindicats CCOO i UGT, amb els quals Sánchez s'ha reunit a la tarda, han advertit que la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya és inviable mentre hi hagi presos polítics. Els líders de les dues organitzacions, Javier Pacheco i Camil Ros, han reivindicat que qualsevol mesura a favor dels independentistes presos –des de l'article 100.2 del reglament penitenciari, aquest dijous aplicat als Jordis, fins a l'indult– "ajudaria" a encarrilar la situació.

Malgrat l'"escepticisme" expressat per ERC, Sabrià ha recollit ràpidament el guant de la "paciència" que llançava Sánchez. Ha coincidit amb el president espanyol dient que el camí "serà llarg i difícil" i ha admès que "ningú pot dir" que aquesta taula de negociació "serà la definitiva que garantirà el dret a l'autodeterminació". "[El diàleg] és un recorregut que hem de fer pas a pas", havia dit Sánchez. I un dels primers passos, segons van reclamar els seus socis d'investidura, és que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, també formi part de la taula de negociació.

Pressió per aprovar els comptes

Fonts del govern espanyol assenyalaven dimarts que la intenció de Sánchez aquest dijous era simplement escoltar, però el document dels 44 punts, fet públic just abans de la trobada, ha permès a la Moncloa acotar els temes de la reunió i prendre la iniciativa del relat. L’objectiu principal era evitar que Torra dinamités el diàleg començat amb ERC a l’Estat, però també avisar-lo i deixar clar fins on estan disposats a arribar en les converses entre els dos governs. El president de la Generalitat no ha tingut d’estudiar a fons les propostes del document, si bé ja ha avançat que “la meitat” dels punts es podrien resoldre en un sol consell de ministres.

Sigui com sigui, no ha fet sang amb la falta d’acord de partida, com tampoc ho ha fet Sánchez. I després que l’executiu espanyol hagués allunyat els últims dies les expectatives del diàleg a curt termini, el president espanyol ha obviat tant la provisionalitat del Govern –pendent de la possible inhabilitació ferma de Torra i d’unes noves eleccions un cop s’aprovin els pressupostos del 2020– com els retrets de la dreta que arriben des de Madrid. Aquest ha estat el seu gest cap als republicans, però a canvi els ha enviat un missatge: els comptes estatals han d’aprovar-se “com més aviat millor” i amb independència de l’horitzó electoral a Catalunya. Després de la reunió amb Torra, Sánchez s'ha reunit amb diversos agents socials –els dos sindicats majoritaris però també la patronal Pimec i l'associació Barcelona Global– i amb dirigents del PSC, i aquest divendres ho farà amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la presidenta de la Diputació, la socialista Núria Marín, i Foment del Treball. Una agenda atapeïda que matisa l’estatus de la trobada amb Torra i evidencia que la nova etapa de diàleg té uns límits ben delimitats.

L'"agenda de retrobament" que Sánchez ha porta a la reunió amb Torra
stats