Política 17/06/2015

"Deixeu els mòbils en aquesta capsa": la tensa reunió d'una Unió més dividida que mai

Joan Cañada i Irma Rognoni, les dues abstencions en la votació sobre la sortida dels càrrecs democristians del Govern

R. Mateos / O. March
2 min
El comitè de govern d'Unió s'ha reunit aquest dilluns per valorar els resultats de la consulta interna

BarcelonaEls més de 30 membres del comitè de govern d'Unió estaven citats a les dues del migdia a la seu del partit, al carrer Nàpols de Barcelona. El secretari general del partit, Ramon Espadaler, hi anava a plantejar la seva proposta: sortir del Govern per visualitzar el xoc amb una Convergència que vol presentar-se a les eleccions del 27 de setembre amb la independència al programa. Després de la divisió evidenciada en les dues últimes reunions de la direcció del partit aquest mes de juny, la trobada es preveia tensa. I ho ha estat des de bon començament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A mesura que arribaven, els dirigents eren convidats a desprendre's dels seus telèfons mòbils. "Deixeu els mòbils en aquesta capsa", era el missatge, segons fonts presents a la trobada consultades per l'ARA. La raó que s'esgrimia des del cantó oficialista era que el que anaven a tractar era de màxima rellevància i es volien evitar "filtracions" a la premsa. Un cop acabada la reunió, els 28 dirigents que finalment hi han acudit han pogut recuperar els seus mòbils dipositats a la capsa de cartró.

Mentre es desenvolupava el debat, que s'ha allargat durant tres hores, s'anaven servint entrepans. Josep Antoni Duran i Lleida i d'altres dirigents s'han absentat en més d'un moment de la sala. La discussió ha tingut punts de tensió, pel fet que la proposta d'Espadaler d'abandonar el Govern ha estat rebatuda pels crítics. "S'ha vist que hi havia una agenda oculta, com fa mesos que denunciem", assenyalen els sobiranistes. Fonts presents a la trobada indiquen que Manel Silva, un dels homes més afins a Duran, ha considerat que a la consulta del 14-J va guanyar "una opció que, al 9-N, hauria representat el sí-no". Un dels més actius durant la trobada ha estat el sobiranista Pep Martorell, director general de Recerca, que ha insistit a la cúpula sobre "què entenen per procés".

Duran, a diferència de les últimes reunions del comitè de govern, ha fet una defensa encesa del paper d'Espadaler. "Per redactar la pregunta i per la feina feta en les negociacions amb CDC", apunten fonts coneixedores de la trobada. Finalment s'ha votat: 16 vots a favor de marxar del govern d'Artur Mas, 10 vots en contra i 2 abstencions, les de Joan Cañada –l'home que va coordinar els detalls tècnics del procés participatiu del 9-N– i Irma Rognoni. "Els oficialistes estaven molt interessats a arribar a la votació i no debatre més", apunten fonts del partit.

En acabar la reunió, poc després de les cinc de la tarda, Duran ha sortit corrent de la seu, obrint-se pas entre els fotògrafs i els periodistes que hi havia al vestíbul. Espadaler, acompanyat d'Antoni Font i Montse Surroca, ha comparegut en roda de premsa per explicar les decisions adoptades. Antoni Castellà, cap visible del sector independentista, no ha pogut utilitzar l'auditori i ha hagut de fer les seves declaracions al mateix vestíbul.

stats