Política 20/08/2019

El PSOE i Podem tanquen un acord de govern a la Rioja

La coalició permet desallotjar el PP de l'executiu regional i Concha Andreu serà la nova presidenta

Laia Forès / Ruth Pérez Castro
2 min
La socialista Concha Andreu, aquest dimarts a Logronyo.

Madrid / BarcelonaMentre que les negociacions per a conformar l'executiu central continuen obertes després de gairebé cinc mesos des de les eleccions del 28 d'abril i una investidura fallida, el capítol sobre la governabilitat autonòmica al conjunt de l'Estat ha escrit l'últim paràgraf avui a La Rioja. La socialista Concha Andreu serà, finalment, la pròxima presidenta de la comunitat després que el PSOE, Unides Podem i Esquerra Unida tanquessin un acord per a "garantir la governabilitat i l'estabilitat", tal com van subratllar les tres formacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El camí, però, no ha sigut fàcil. Han hagut de passar fins a 86 dies des dels comicis autonòmics del 26 de maig per poder posar fi a més de dues dècades de govern popular. A banda, l'acord entre les forces d'esquerres també ha permès que per primera vegada sigui una dona la que assumeixi la direcció de la regió. Andreu necessitava el suport dels 15 diputats socialistes i de les dues representants de Podem i Esquerra Unida. Ambdues, dones.

Tot i l'anunci públic de l'acord, encara falta que les bases de PSOE i Unids Podem l'avalin. La diputada d'Esquerra Unida, Henar Moreno, tanmateix, l'ha donat per "pràcticament tancat". Tot i que Moreno, que ocupa la vicepresidència primera del parlament de La Rioja, ha recordat que la seva formació no entrarà a l'executiu, ha insistit que els pròxims dies "se signarà un acord a tres". En aquesta línia, la diputada d'IU ha explicat que el pacte ja "recull les obligacions" de les tres forces que donaran suport al Govern, que ho faran "amb graus diferents d'implicació".

Estira-i-arronsa amb Podem

Més enllà de les qüestions procedimentals que hauran de desenvolupar-se al llarg d'aquesta setmana, els partits signants han coincidit a celebrar el tancament d'un acord amb mesures "progressistes" i "d'esquerres" per desallotjar el PP de la màxima institució regional.

Una fita que podria haver-se assolit el passat mes de juliol a partir de l'acord a què PSOE i Esquerra Unida havien arribat per a la investidura d'Andreu però que no va poder veure la llum després que la diputada d'Unides Podem, Raquel Romero, hi tanqués la porta. Després de setmanes de negociacions, la formació lila va preferir tombar la designació de la socialista pel fet que el PSOE no acceptés cedir-los la titularitat de diverses conselleries.

Una conselleria per a Podem

Després del primer revés a la candidatura d'Andreu, socialistes i Unis Podem van reprendre les converses el passat 12 d'agost amb l'objectiu de tancar un acord. En poc més d'una setmana de reunions intenses que han acabat aquest mateix matí i que han esta marcades per l'hermetisme, les dues formacions han tancat un acord que els permetrà resoldre el futur de l'últim govern autonòmic que encara estava en funcions.

De fet, serà demà quan es presentaran els continguts de l'acord, tot i que ja ha transcendit que, finalment, Unides Podem sí entrarà al govern al capdavant de la conselleria de Participació, Drets Humans i Cooperació. Una tònica contraposada a la que s'està vivint en les negociacions a l'Estat i que ha portat a que La Rioja sí hagi evitat el fantasma de la repetició electoral.

stats