Política 14/01/2016

Rivera s'estrena al Congrés amb una moció en contra del procés

Demana a les Corts que es "mullin". "Volem deixar clar al senyor Puigdemont que tot i tenir un govern en funcions tenim un Parlament que ja funciona", assegura

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, en roda de premsa des del Congrés / EFE

MadridSi una bandera ha esgrimit en campanya Ciutadans ha estat la defensa de la unitat d'Espanya. I aquest 'leimotiv' no podia faltar en el seu primer gest al nou Congrés. El líder del partit taronja, Albert Rivera, ha registrat aquest dijous una proposició de llei en defensa de "la unitat, la constitucionalitat i igualtat de tots els espanyols". "Volem que les Corts es mullin i defensin la sobirania nacional en aquesta cambra", ha assegurat en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La moció té dos punts. Per una banda, instar a una activa defensa de la carta magna per "frenar la subversió contra l'ordre constitucional". I per un altra, insta el govern espanyol en funcions a fer valdre el respecte íntegre a l'ordenament jurídic".

Per a Rivera, el text -que confia que passi amb el suport del PP i del PSOE- ha de servir perquè el Congrés, "davant del repte que pretén el govern de la Generalitat, deixi clar al senyor Puigdemont que tot i tenir un govern [espanyol] en funcions, tenim un Parlament que ja funciona i que aprovarà la moció àmpliament".

La suspensió de l'autonomia

Preguntat sobre si la proposició de llei defensa l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que contempla la suspensió de l'autonomia, Rivera ha reiterat que preveu aplicar "tot l'ordenament jurídic". En concret, la moció diu que el Congrés preveu posar en marxa "totes les iniciatives que permeti l'estat de dret per frenar qualsevol acció de qualsevol govern autonòmic o d'altres institucions de l'Estat que pretenguin subvertir l'ordre constitucional".

Una moció no és altra cosa que una declaració d'intencions de les Corts i no contempla l'activació de cap llei. És a dir, es tracta d'un gest simbòlic, però que pot portar a l'activació de nous mecanismes que no contempla la mateixa proposició de llei.

Rivera espera tenir populars i socialistes totalment a favor en aquests temes. De fet, fa dos mesos fa dos mesos i mig ja va proposar un "pacte per a Espanya" que prohibís acords amb partits independentistes. Mariano Rajoy i Pedro Sánchez han permès que el líder de Ciutadans s'unís a la roda de contactes per coordinar-se en defensa de la "unitat d'Espanya".

Girauta, portaveu del grup

Per poder registrar la moció, Rivera ha hagut abans de constituir la direcció del grup, gairebé exclusivament catalana. El líder de C's serà el president, l'exeurodiputat Juan Carlos Girauta el portaveu, l'alacantina Marta Martín la portaveu adjunt, el vicesecretari general del partit José Manuel Villegas també portaveu adjunt i Toni Roldán portaveu econòmic.

stats