CANVI DE CICLE
Política 11/12/2013

Junqueras: "Vull una pregunta tan moderada i conservadora com la que Cameron ha fet per a Escòcia"

"Vostès no poden obviar la Constitució", etziba la presentadora de 'Las mañanas de RNE' al líder d'ERC, que respon: "Ja, i vostès no poden obviar la democràcia"

Ara
2 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, a la jornada 'Els Ajuntaments d'ERC en el Procés d'Independència' celebrada a Arenys de Munt / ACN

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha estat entrevistat aquest dimecres al matí a 'Las mañanas de RNE', on ha defensat la seva proposta de pregunta per a la consulta. El líder dels republicans, que s'ha definit com un "moderat", ha reclamat una pregunta "tan moderada, conservadora i prudent com la que David Cameron ha fet per a Escòcia", on se li pregunta si vol ser independent. De fet, ha recordat que les enquestes assenyalen que prop d'un 55% de la població votaria 'sí' a una consulta sobre la independència, motiu pel qual ha assegurat davant els recels dels dirigents d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i ICV, Joan Herrera, que aquest enunciat és "majoritari i, per tant, inclusiu". Junqueras, però, ha evitat donar detalls de la trobada que espera tenir a finals de setmana amb el líder dels democristians.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, el republicà ha avançat que probablement el seu partit votarà els pressupostos de la Generalitat encara que no estigui tancada la pregunta de la consulta. "Suposo i desitjo que sí, i que sigui un senyal que hi ha acord amb altres aspectes", ha apuntat, i ha assenyalat que "l'acord és estable i sòlid i les majories parlamentàries funcionen". "No farem res per forçar unes eleccions", ha sentenciat.

Davant d'uns comentaristes contraris al dret a decidir i que han apel·lat en diverses ocasions a la Constitució, Junqueras ha hagut de defensar que, segons la Cort Internacional de Justícia, "els marcs legals no poden coaccionar el dret a vot". "Vostès no poden obviar la Constitució", li ha etzibat l'entrevistadora, Pepa Sastre, i el líder d'ERC ha respost: "Ja, i vostès no poden obviar la democràcia". "Què diria si us digués que deixessin de pagar impostos o que se saltessin semàfors en vermell?", ha insistit Fermín Bocos, moment en què Junqueras ha recordat que ni ell ni un 60% de la població catalana actual va poder votar la Constitució i que cal "respectar altres legitimitats com la del principi democràtic".

En defensa d'"Espanya contra Catalunya"

Finalment, preguntat sobre el simposi 'Espanya contra Catalunya', el dirigent republicà ha dit que "els polítics no han d'opinar sobre ciència". Tot i això, ha afirmat com a historiador que "ningú que sàpiga una mica d'història" pot qüestionar aquest curs.

stats