Judicialització
Política 24/11/2021

Romeva defensa davant la jutge la legalitat de les subvencions d'Exteriors

L'exconseller declara que els expedients que va signar estaven avalats pels informes d'Intervenció de la Generalitat

M.T.
3 min
Romeva i Villatoro aquest matí entrant al jutjat

La causa penal contra contra l'acció exterior de la Generalitat, paral·lela a la investigació oberta al Tribunal de Comptes, ha portat aquest dimecres l'exconseller Raül Romeva a defensar davant la jutge la legalitat de les seves actuacions com a membre del Govern. L'extitular d'Exteriors s'ha desvinculat de la subvenció de 40.000 euros que el 2016 va adjudicar a la Federació d'Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR) i ha declarat que l'expedient que va signar per adjudicar els diners a aquesta plataforma, dedicada al foment de la presència internacional de Catalunya, tenia l'aval de tots els informes tècnics corresponents, segons ha explicat la seva defensa. El dirigent d'ERC ha subratllat que la legalitat del procediment va ser fins i tot validada per Intervenció de la Generalitat quan ell ja no era conseller i estava empresonat a causa de l'1-O. En aquell moment, de fet, l'administració catalana estava intervinguda pel 155.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutjat d'instrucció número 18 de Barcelona investiga fins a deu ex alts càrrecs del Govern pel suposat desviament de fons públics per internacionalitzar el Procés entre el 2011 i 2017. Ho fa basant-se en onze contractes que el Tribunal de Comptes i la Fiscalia consideren fora de les competències de la Generalitat i que "interfereixen, pertorben i condicionen la direcció de la política exterior del govern d'Espanya", segons l'òrgan fiscalitzador. La jutge, que veu en les actuacions dels imputats possibles delictes de prevaricació, malversació de fons públics i falsedat per documentació oficial, investiga Romeva i l'ex secretari general d'Exteriors Aleix Villatoro per haver atorgat de manera directa la subvenció del 2016 a FOCIR "sense justificar les raons de la no concurrència". Considera que hi va haver una preferència del Govern cap a aquesta entitat perquè el seu objectiu no era "promocionar la imatge del país" sinó "internacionalitzar el procés cap al dret a decidir".

L'exconseller ha volgut desmuntar aquesta interpretació. En la seva declaració ha remarcat que els informes tècnics avalaven tot el procediment, també el fet que no s'obrís un concurs perquè les activitats subvencionades només les podia fer aquesta plataforma. Però, més enllà d'això, ha insistit que desconeixia el detall dels expedients de les subvencions que signava, que no va veure les factures de la partida investigada i que no es va reunir amb FOCIR. Villatoro, que també estava citat aquest dimecres, s'ha acollit al dret de no declarar al·legant que està a l'espera que l'Audiència de Barcelona resolgui el conflicte de competències entre els jutjats 18 i 13, on també està investigat en el marc de la causa pels preparatius del referèndum. Aquest divendres, també en relació amb les ajudes a FOCIR, està citat a declarar l'exresponsable del Diplocat Albert Royo.

L'amenaça de presó

Romeva i Villatoro ha estat acompanyats aquest dimecres a la Ciutat de la Justícia per una nombrosa representació de dirigents d'ERC i d'altres partits i entitats independentistes. Entre ells, el president dels republicans, Oriol Junqueras, que ha denunciat la causa contra Exteriors com un intent dels "aparells repressius de l'Estat" de "violentar la democràcia". "Aquells partits que no guanyen eleccions intenten aprofitar els seus amics als aparells de l'Estat per intentar imposar la seva voluntat a la ciutadania", ha reblat. Junqueras ha defensat així l'actuació de Romeva i Villatoro, els quals –ha dit– només van "treballar per portar inversions al nostre país, per generar llocs de treball i pel benestar del conjunt de la ciutadania", i ha afegit que l'independentisme continuarà actuant com fins ara malgrat la judicialització. "La repressió no ens intimida [...] La nostra presó individual forma part del camí col·lectiu cap a la llibertat", ha afegit.

Romeva, que també està sent investigat per l'acció exterior del Govern al Tribunal de Comptes, podria enfrontar-se a una nova petició de presó en aquesta causa penal. És, en aquest sentit, l'únic dels presos polítics que, després de l'indult concedit pel govern espanyol, podria tornar a trobar-se amb la possibilitat de ser empresonat. La diputada de la CUP Dolors Sabater, que també ha anat al jutjat a donar-li suport, ha definit la causa com un altre cas repressiu per haver defensat "la sobirania i les decisions del Govern", i ha aprofitat per criticar veladament ERC per mantenir tot i això l'entesa amb el PSOE. "Estabilitzant l'Estat, no avancem", ha advertit, i ha denunciat els esforços per "sostenir un model autonòmic i constitucional on no hi caben els drets" de Catalunya.

stats