Política 03/03/2015

Romeva deixa ICV per la fredor amb el procés

Teresa Mira, de l’àmbit de fet nacional, surt de l’executiva i constituirà un sector crític

Sara González
2 min
Romeva deixa ICV per la fredor amb el procés

BarcelonaDissabte va ser un bon dia per a Iniciativa. Joan Herrera sortia molt satisfet d’una convenció nacional en què el full de ruta proposat per la direcció del partit s’havia aprovat amb un 87% dels suports. Un itinerari que fixava com a sortida prioritària un encaix de Catalunya a Espanya basat en la bilateralitat. Però la gestió dels dies posteriors no ha sigut senzilla. Primer perquè Podem va tornar a pregonar diumenge als quatre vents que no vol fer una coalició amb ICV el 27-S, a diferència del que està fent per a les municipals. I ara també perquè Raül Romeva, un dels referents públics del partit, va anunciar ahir que estripava el carnet d’ICV perquè no pot creure en un partit que defensa una “Catalunya sobirana dins d’una Espanya plurinacional”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un apunt al seu blog, Romeva va assegurar que prenia la decisió perquè és “el més coherent i honest”. Al seu parer, ara toca posar “proa” al viatge cap a la independència i, conscient que el seu posicionament és minoritari a ICV, posa fi a la seva militància. A canvi, només demana “comprensió” perquè considera que l’emancipació dels catalans ara és un tema “prioritari”.

Full de ruta “inclusiu”

La coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, va ser l’encarregada de sortir a apagar el foc en una compareixença d’urgència. Va lamentar que l’exeurodiputat no compartís la proposta “majoritàriament satisfactòria” aprovada pel 87% dels assistents a la convenció i ella, que es declara partidària de la independència, va defensar que des d’ICV no s’estava expulsant ningú que defensi aquest itinerari. “És inclusiu i superador de propostes federalistes o únicament independentistes”, va dir Camats i va afegir que lamentava que Romeva “no ho valori o no ho hagi vist així”.

Però per molt que des de la direcció d’ICV es defensi que, amb el full de ruta aprovat, el partit pot continuar allotjant tant independentistes com federalistes, el fet és que genera incomoditats dins del sector sobiranista aplegat en els àmbits de fet nacional i política lingüística. La prova més evident és que la representant dels sobiranistes a l’executiva, Teresa Mira, ja va anunciar ahir al vespre que deixa la direcció. “No em veig amb cor de defensar una cosa que no comparteixo. Acatem la decisió majoritària, però no puc estar en un equip dirigent que defensa aquest projecte”, va explicar ahir a l’ARA. Lamentava, a més, que Herrera no fos “més transaccionador” a la convenció perquè el full de ruta fos d’abast més ampli. “Vam batallar fins al final”, assegurava.

La veu discrepant

Els sobiranistes, però, encara no es plantegen estripar el carnet com Romeva, que es disculpava per si no havia defensat la seva posició “com haurien volgut alguns companys”. Mira i els seus companys oficialitzaran un corrent intern. Consideren que els donarà més visibilitat i influència dins i fora de la formació. Just el camí que van emprendre els crítics del PSC que es van aplegar a Moviment Catalunya i que, finalment, han acabat en escissió. Els sobiranistes d’ICV, però, neguen que, per ara, vulguin seguir el mateix camí o fer com Romeva.

stats