Política 21/08/2019

Ros discrepa de la proposta de confrontació de Torra perquè només "representa una part de l'independentisme"

El secretari general de la UGT fa una crida als partits a parlar i "abandonar posicions prefixades"

Ara
3 min
Ros discrepa de les paraules de Torra perquè representen "una part de l'independentisme" i "dificulten els consensos""

Barcelona"No està ajudant gens". Aquesta ha sigut la valoració que el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, ha fet sobre la conferència política del president de la Generalitat, Quim Torra, ahir a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE). En aquest sentit, el líder sindical ha expressat que les declaracions del cap de l'executiu sobre la confrontació amb l'Estat "representen una part de l'independentisme" i "no ajuden" a trobar consensos.

Ros, a més, ha lamentat que les declaracions de les últimes setmanes dels representants polítics catalans "dificulten" l'arribada a acords transversals. Per aquest motiu, el líder de la UGT ha fet una crida a "començar a parlar de coses i deixar de fer declaracions". Una proposta que sintonitza amb l'anunci que el mateix Torra va llançar el mes de maig passat sobre l'inici d'una ronda de contactes per "refer la unitat estratègica" del sobiranisme.

El secretari general de la UGT, però, ha retret al cap del Govern que no s'estiguin fent trobades per consensuar una resposta a la sentència del Procés que, a parer seu, hauria de ser "àmplia i plural". Per exemplificar-ho, Ros ha rememorat les manifestacions del 10 de juliol del 2010 contra la sentència de l'Estatut del 2006 o l'aturada de país del 3 d'octubre del 2017 per rebutjar les càrregues policials del referèndum de l'1 d'octubre. "Això ara no està passant", ha afirmat Ros, que ha continuat: "Fem una crida al conjunt d'organitzacions a parlar discretament i a sortir de posicions prefixades de comoditat".

Crítiques al partidisme de les formacions

Més enllà d'analitzar les paraules de Torra des de Prada de Conflent, Ros també ha fet una valoració sobre la represa del nou curs polític i ha considerat que les formacions estan aprofitant per "marcar posicions de part" i no per "buscar ponts i consensos". Ros ha insistit que cal trobar una resposta "proporcionada" a la sentència del Tribunal Suprem contra els dirigents de l'1-O, a poques setmanes de fer-se pública, i que la decisió de l'alt tribunal no es pot "utilitzar" per continuar amb el procés.

Així, Ros ha apuntat que l'eventual resposta ha de ser basada en "els drets" i a contribuir que els presos polítics puguin sortir en llibertat. "Hem de parlar d'això, no de com continua el procés", ha dit.

Convocatòria electoral a l'Estat

Pel que fa a àmbit estatal, el secretari de la UGT a Catalunya ha titllat de "suïcida" el plantejament d'una nova convocatòria electoral a l'estat espanyol, ja que, ha dit, "si les dretes sumen, governaran". Un escenari que, segons Ros, comportaria "un retrocés social i democràtic, especialment a Catalunya, que pot ser vertiginós".

"Si anem a noves eleccions, qui garanteix que no hi haurà Salvinis al govern de l'Estat?", ha etzibat el líder sindical, quan encara no fa ni tan sols 24 hores que el primer ministre italià, Giuseppe Conte, va anunciar la seva dimissió davant la crisi humanitària amb l''Open Arms'.

Sigui com sigui, Ros ha indicat que "no hi ha diferències insalvables" per arribar a acords i ha instat el PSOE i Unides Podem a arribar a un acord d'esquerres "com més aviat millor". Una petició que llança a les formacions, ja que, considera, "és imprescindible" que hi hagi un govern a l'Estat per poder donar resposta a moltes de les problemàtiques plantejades a Catalunya i, també, per aprovar uns pressupostos.

stats