Política 08/04/2014

Rosa Díez: "Vinc d'una terra on s'ha matat molt per les identitats"

La líder d'UPyD rebutja els arguments a favor de la consulta i titlla de "covard" el president de la Generalitat, Artur Mas, per no haver defensat al Congrés el seu pla "secessionista"

Marc Toro
2 min

BarcelonaLa líder d'UPyD, Rosa Díez, ha fet aquest dimarts un discurs d'oposició frontal a la transferència de la competència per convocar una consulta a Catalunya. En la seva intervenció al debat del Congrés, Díez ha rebutjat tots els arguments exposats pels diputats catalans a favor de la consulta, especialment els identitaris, i ha assegurat: "Vinc d'una terra [País Basc] on s'ha matat molt per les identitats".

La portaveu d'UPyD, que també ha considerat que "els ciutadans no nacionalistes de Catalunya viuen oprimits", ha deixat ben clar que "és impossible que es transfereixi la competència que demana Catalunya perquè no té cabuda a la Constitució". "La democràcia també és decidir sobre què es vota, i qui té competència per votar", ha explicat. Per aquest motiu, ha demanat al president espanyol, Mariano Rajoy, que no dialogui amb Catalunya perquè "no respecta les regles del joc".

"No estem davant un gran debat, d'un debat històric", ha continuat Díez, que ha titllat de "covard" el president de la Generalitat, Artur Mas, per no haver defensat al Congrés el seu pla "secessionista". Així, ha lamentat que Mas faci pedagogia sobre el procés a nivell internacional i que, per contra, no ho faci a Madrid.

Díez ha carregat amb duresa contra el procés sobiranista de Catalunya, l'objectiu del qual –ha afirmat– "és treure drets a una part dels ciutadans, també de Catalunya". "La democràcia està per defensar els drets dels ciutadans", ha dit, i ha retret als tres diputats catalans que han defensat la petició de Catalunya al Congrés (Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera) que no hagin mencionat la paraula 'ciutadania'. "Molt poble i molt poca ciutadania", els ha dit.

La líder d'UPyD ha considerat que els tres representants del Parlament no han defensat una posició comuna en les seves intervencions: "Vostès venien a defensar una posició comuna, que diuen que és unànime, però tots les defensen des d'una posició diferent". En aquest sentit, ha agraït a Rovira que hagi explicat que la consulta és per la independència, a Turull que s'hi hagi oposat i a Herrera que hagi afirmat que vol votar per dir 'no' a l'estat propi.

També en referència al procés, ha assegurat que "no hi ha discurs més antieuropeu o més reaccionari que el d'aixecar fronteres dins l'Europa democràtica". "Un discurs, ha dit, "basat en la hispanofòbia". Amb tot, ha assegurat que aquells que diuen "Espanya ens roba", el que volen és robar l'Espanya plural i democràtica.

stats