DIARI DE CAMPANYA DEL PP
Política 16/09/2015

Una rotonda, dos bars 'selectes' i un hotel: el passeig del PP a Roses

Albiol estén les seves crítiques a Unió i promet que si hi ha una declaració d'independència es dedicarà a mobilitzar el carrer

Mario Martín Matas
3 min
El candidat del PP, Xavier García Albiol, saluda un simpatitzant en un bar de Roses / ARA

RosesVisita llampec a Roses i poc espai per a la improvisació en el passeig que ha fet per la ciutat el candidat del PP, Xavier García Albiol. Després que el cotxe on viatjava el deixés en una rotonda, s'ha vist envoltat pels mitjans de comunicació i els militants que l'esperaven. Només dos nens, des de la distància, al·lucinen davant la presència de tantes càmeres: "Mira, mira, el president del PSOE!", crida un, fins que l'altre el corregeix.

No hi ha pràcticament ningú pel carrer. Són dos quarts de dues del migdia i bufa el vent. Els militants més joves tenen poc públic per repartir la propaganda electoral que duen, i només una senyora gran que passa per allà n'agafa. "'A ver si tenemos suerte, yo espero que sí'", diu. Alguns dels militants, de fet, han vingut des del País Valencià per ajudar Enric Millo a retenir els dos diputats que va obtenir el PP a Girona a les eleccions del 2012. No ho tindran fàcil, atès que Girona ha sigut tradicionalment una província poc receptiva al seu missatge, tot i que 'a priori' Roses hauria de ser el territori més permeable. Només dues dades: a les eleccions municipals del maig el PP es va quedar en un 4% del total de vots a Girona, enfront del 6% que havia aconseguit quatre anys abans, però al municipi de Roses aquest percentatge va superar el 12%. Esclar que les eleccions al Parlament són diferents, i els populars s'apropen al 10%. Albiol, en tot cas, parla de "por" de la gent a significar-se i a l'existència de certa "visió totalitària" per part d'aquells que volen la independència i no accepten altres opinions.

Ràpidament superada la rotonda, els militants del PP del municipi s'emporten Albiol a un bar proper. Podria ser un escollit a l'atzar, però quan arriba ja hi ha gent que l'espera a dins per a les imatges que enregistren les càmeres. Una bandera és ben visible darrere de la barra, espanyola, amb el missatge 'Legionarios a luchar, legionarios a morir'. Definitivament, la visita no ha sigut una sorpresa. Salutacions cordials, encaixades de mans, i ràpidament cap a un altre bar, uns carrers més enllà. Tampoc aquest és una sorpresa per al propietari, natural de Granada i aficionat del Reial Madrid, com deixa ben clar un quadre que té darrere del taulell. Albiol li comenta que ha d'anar a votar el 27-S. "'Ya lo tengo preparado'", li respon l'home després d'ensenyar-li el sobre amb el vot del PP a dins. La resta de parroquians s'aixequen per fer-se fotos amb ell. "'Ya tenía ganas de conocerte'", li diu un. "Ha ganado España y me he acordado de ti'", li diu un altre amb referència a la classificació de la selecció espanyola per disputar les semifinals de l'Eurobàsquet. Albiol surt del bar, saluda els joves militants, i a alguns d'ells se'ls il·lumina la cara. Una parella de Mossos d'Esquadra s'ho mira tot des de la distància.

La visita s'acaba en un hotel als afores del municipi. Allà una quarantena de persones escolta el discurs d'Albiol i Millo. Al matí, durant una roda de premsa a l'ACN, Albiol ha recordat les paraules de Barack Obama i ha assegurat que si el nou Parlament tira endavant una declaració unilateral d'independència ell es dedicarà a mobilitzar-hi el carrer en contra. A la tarda a Roses ha carregat contra Unió dient que votar-los és "llençar el vot a la paperera". També ha reaccionat al comunicat del Cercle d'Economia i ha dit que el 'top manta' és un problema que es pot solucionar en 15 dies. En només sis dies de campanya ha tingut temps d'exhibir més contundència que ningú. Paradoxalment, la CUP i Catalunya Sí que es Pot són les dues candidatures que han rebut menys. Una bona manera de marcar perfil propi abans del desembarcament massiu que hi haurà demà, dijous, de líders del partit. El secretari de comunicació, Pablo Casado, serà a Mollerussa i a Lleida amb la candidata Marisa Xandri; la secretària general del PP, María Dolores Cospedal, amb la presidenta del partit a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, a Tarragona i a Salou; i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, a Barcelona.

stats