Política 22/03/2018

Rovira, Forcadell i Bassa renuncien a l'escó abans de comparèixer davant el Suprem

Romeva, Turull i Rull mantenen, en canvi, l'acta de diputat

Núria Orriols / Aleix Moldes
2 min
Marta Rovira i Carme Forcadell s'abracen abans de començar el míting de Badalona

BarcelonaLes diputades d'ERC Carme Forcadell, Marta Rovira i Dolors Bassa han renunciat als seus escons tan bon punt ha acabat el ple d'investidura d'aquest dijous. Totes tres han pres la decisió abans de declarar aquest divendres davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que podria revisar les mesures cautelars contra ells i, fins i tot, enviar-les a presó per la seva implicació en el referèndum. En un comunicat fet públic pel partit, expliquen que "no volen que la seva situació personal condicioni l'activitat normal del Parlament i que cap jutge pugui fer xantatge a la voluntat democràtica del poble de Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No tots els diputats investigats per Llarena han pres aquesta decisió. A Esquerra, Raül Romeva ha decidit mantenir la seva acta de diputat i també ho han fet tant Jordi Turull com Josep Rull de JxCat.

Assumpció Laïlla (Demòcrates), Chakir El Homrani i Magda Casamitjana substituiran les tres diputades republicanes, tot i que segons avisen fonts parlamentàries, no podran participar en el ple que el president del Parlament, Roger Torrent, ha convocat per dissabte. Per tant, si Turull no és empresonat i pot assistir dissabte al Parlament, la seva investidura està destinada al fracàs.

Reestructuració a ERC

D'altra banda, segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat l'ARA, l'exdiputada Anna Simó també deixa el càrrec d'adjunt a la presidència i agafa el relleu el diputat Pere Aragonès. La decisió la va comunicar la mateixa Simó a Oriol Junqueras en la darrera reunió que van amntenir a la presó d'Estremera.

Aragonès, que ja serà l'home fort d'ERC al Govern, assumirà també un pes polític al partit, ja que els tres màxims càrrecs -Junqueras, Marta Rovira i Lluís Salvadó- estan investigats per sedició i rebel·lió. Arran d'això, també s'està reestructurant el partit.

stats