Política 24/09/2012

Rubalcaba aposta ara per l'estat federal i per canviar la Constitució si és necessari

Esquiva valorar la possibilitat que el PSC accepti un referèndum per exercir el dret a decidir

Joan Rusiñol
2 min
Dos gats vells que no volen entendre res de res

MadridDesprés de dies en què en l'àmbit de l'esquerra espanyola ha tornat a aparèixer, d'urgència, la paraula 'federalisme', aquest dilluns el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, s'ha apuntat a aquesta tesi. En una entrevista a la Cadena SER, el líder socialista ha apostat per "avançar en direcció federal i veure si això encaixa en la Constitució, i, si no, canviar la Constitució, perquè no és immutable".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Rubalcaba, la carta magna no es pot convertir en un text blindat, un fet que –segons ha admès– no passa a cap altre estat del món. D'acord amb el posicionament del primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha defensat que aquest federalisme tingui elements d'asimetria si això serveix per garantir les "singularitats" de Catalunya. De fet, ha arribat a acceptar que els catalans tenen "drets històrics" que cal preservar. En canvi, ha reiterat la seva oposició a la demanda de "concert econòmic" que dijous va reclamar el president Mas a Madrid.

Rubalcaba ha esquivat valorar la possibilitat que els socialistes catalans defensin ara la convocatòria d'un referèndum si després de les eleccions anticipades –que ell dóna per segures– hi ha una majoria independentista. Pel líder del PSOE, la prioritat és exigir "claredat" al president de la Generalitat: "Si vol la ruptura o no. No és el mateix asseure's a parlar amb qui vol conviure amb tu que amb qui vol marxar", ha dit. Ha assegurat que encara no coneixen la resolució del debat de política general, que, si es concreta, apostarà per caminar cap a l'estat propi, i s'ha limitat a dir que els socialistes catalans no són independentistes.

El líder socialista ha carregat contra el PP per la "catalanofòbia" durant la campanya de l'Estatut i no ha volgut valorar la carta de la setmana passada del rei.

stats