Política 19/11/2020

Rull expressa el suport públic a Calvet en les primàries de JxCat

L'exconseller pres manté amistat amb l'actual titular de Territori des de fa més de trenta anys

N. Orriols
2 min
L'exconseller de la Generalitat Josep Rull i el conseller Damià Calvet aquest dijous

BarcelonaL'exconseller Josep Rull ja s'ha mullat en les primàries de Junts per Catalunya. En un missatge públic a Twitter, ha expressat el seu suport explícit al conseller de Territori, Damià Calvet, la seva mà dreta des de fa molts anys en política. "Votaré Damià Calvet perquè té les virtuts que li calen al president de la Generalitat: solvència, passió, generositat i empatia".

La relació amb Rull s'ha mantingut intacta malgrat la presó. Calvet hi parla setmanalment, com a mínim, i és una de les seves veus a fora del centre penitenciari, tal com Meritxell Budó o abans Miquel Buch ho eren del també exconseller Jordi Turull.

Com expressa en la piulada, els dos dirigents són amics des de fa 34 anys. A part de ser el relleu de Rull al capdavant de Territori el 2018, quan l'exconseller ja estava empresonat a Estremera, Calvet és la seva mà dreta des que van començar en política a les Joventuts Nacionalistes de Catalunya. Junts van fer tàndem a l'organització als anys noranta protagonitzant algun titular a La Vanguardia en què es posicionaven a favor de la independència –en contra del criteri de Jordi Pujol– i per la ruptura amb Unió. Un trencament que vint anys més tard, el 2015, faria efectiu el mateix Josep Rull sent coordinador general de Convergència.

Aquesta relació entre Calvet i Rull també va tenir el seu reflex en la política sindical a la universitat: junts van ser a la FNEC, però se'n van escindir per fer el sindicat Estudiants Nacionalistes juntament amb Carles Campuzano. Això els va portar a enfrontar-se amb qui ara és també company de presó, Joaquim Forn, aliat amb altres sectors del sindicat que no provenien de les JNC. D'això, a Lledoners, encara ara en parlen.

El tàndem Rull-Calvet, després de la JNC, va tenir continuïtat com a família política a Convergència aglutinant el sector més socialdemòcrata al seu voltant amb dirigents ara allunyats de JxCat com Mercè Conesa (PDECat) o Lluís Recoder (PNC).

Aliança amb Turull

Si bé Rull ha sigut l'únic pres que de moment s'ha posicionat públicament, diverses fonts consultades també situen l'exconseller Jordi Turull en l'equació. Malgrat que l'exconseller havia sigut l'antítesi de Rull a Convergència –l'enfrontament de famílies va arribar al seu punt àlgid en el congrés fundacional del PDECat el 2016–, compartir cel·la a Madrid després de l'1 d'Octubre els va reconciliar. A partir de llavors han jugat més o menys junts les partides internes a JxCat, també ara a les primàries de la presidència de la Generalitat.

En aquest sentit, Calvet aspira a aglutinar les dues famílies al seu voltant, en contraposició dels vots que pugui recollir Laura Borràs, actual portaveu al Congrés de Diputats i sense relació orgànica prèvia amb Convergència.

stats