CORRUPCIÓ
Política 24/03/2015

Ruz considera acreditada la caixa B del PP

El partit va disposar durant 18 anys d’una comptabilitat il·lícita per pagar campanyes i obres a la seu

ángeles Vázquez
3 min
EN EL PUNT DE MIRA  Luis Bárcenas, extresorer del PP, va controlar durant anys la caixa B del partit.

MadridEl PP va disposar almenys durant 18 anys d’una caixa B des de la qual, entre altres despeses, es van pagar 1,5 milions d’euros en diner negre per reformar la seva seu central, es van donar compensacions per l’activitat política dels seus dirigents i es van sufragar campanyes electorals, encara que el delicte electoral resultant d’això ja hagi prescrit. Ho afirma el jutge Pablo Ruz en una interlocutòria de 190 pàgines en què dóna per conclosa la investigació relativa als papers de Bárcenas i concedeix 20 dies al fiscal i les acusacions perquè demanin obrir judici oral i formulin peticions de pena.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el magistrat, “ha quedat indiciàriament acreditat que el PP, des del 1990 i fins a almenys el 2008, es va servir de diverses fonts de finançament alienes al circuit econòmic legal, cosa que va permetre operar amb diversos sistemes de comptes que van registrar corrents financers d’entrades i sortides de diners al marge de la comptabilitat oficial declarada pel partit i presentada davant el Tribunal de Comptes”.

Comptabilitat paral·lela

Aquests comptes funcionaven com a “comptabilitats paral·leles, caixes de diners en efectiu o caixes B”. Es nodrien de donacions d’empreses, moltes de les quals adjudicatàries de contractes amb administracions governades pel PP. En no ser possible establir la relació entre els pagaments i les adjudicacions, Ruz arxiva la causa que afectava 22 imputats, entre els quals hi ha empresaris i l’exsecretari general Ángel Acebes.

El magistrat assenyala l’absència en l’ordenament jurídic d’un delicte de finançament il·legal amb què es podria haver castigat el “sistema de finançament del PP, dut a terme a través d’aportacions procedents de fonts privades que, de manera sistemàtica, haurien incomplert la llei”.

La responsabilitat penal es limita als seus responsables econòmics per les donacions rebudes el 2008, ja que no complien “amb els pressupostos, requisits i limitacions establerts en la normativa reguladora del finançament dels partits polítics”. Són Luis Bárcenas, Álvaro de Lapuerta i Cristóbal Páez. El primer va ser gerent fins que el 2008 va substituir Lapuerta en la tresoreria de la formació conservadora. Páez també va ser gerent. Els dos primers també estan acusats d’apropiació indeguda per adquirir accions de Libertad Digital amb diners del partit.

La causa de les donacions irregulars del PP es limita a un delicte continuat de falsedat comptable i a diversos delictes electorals pel pagament de les campanyes del mateix Bárcenas i de Luis Fraga per ser senadors. Tots han prescrit. Els únics perseguibles són el delicte fiscal de les donacions del 2008 i la comesa per l’estudi d’arquitectura que va fer les obres de la seu, Unifica.

El PP, a través d’un comunicat, va voler deixar clar que desconeixia l’existència d’una doble comptabilitat a través d’una caixa B i va justificar que les donacions als partits polítics estatals “sempre” han sigut exemptes de tributació de l’impost de societats.

El jutge decideix no imputar Borja García Nieto

Els únics imputats per l’adquisició d’accions del mitjà espanyolista Libertad Digital en la interlocutòria de conclusió del procediment dels papers de Bárcenas dictat ahir pel jutge Pablo Ruz són Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta. Se’ls acusa d’apropiació indeguda per haver adquirit participacions del mitjà de Federico Jiménez Losantos amb diners procedents del partit que presideix Mariano Rajoy. L’empresari català Borja García Nieto, president del Círculo Ecuestre, que va declarar com a testimoni en la causa i al qual alguns mitjans van considerar testaferro del PP per a l’adquisició d’aquestes accions, només apareix esmentat en dues ocasions en la resolució de 190 pàgines. Una és per recordar la seva declaració, en la qual, segons fonts jurídiques, va assegurar que va adquirir les participacions a títol particular i amb diners propis, i una altra relativa a la prova pericial realitzada sobre aquests fets. També ha quedat exonerat d’aquesta operació l’exministre i exsecretari general del PP Ángel Acebes. El jutge assenyala que les diligències practicades “no resulten prou concloents” per declarar que Acebes va tenir alguna participació en el lliurament de fons provinents de la caixa B per a la subscripció d’accions de Libertad Digital.

stats