Política 03/12/2014

L'Ajuntament de Sabadell es personarà com a acusació particular pel cas Mercuri tot i la negativa del PSC

L'alcalde Joan Carles Sànchez assegura que la col·laboració amb la justícia "està sent total"

Acn
2 min
Imatge del ple de l'Ajuntament de Sabadell de dimarts al vespre

SabadellL'Ajuntament de Sabadell es personarà com a acusació particular en la causa del cas Mercuri. La moció que ho proposava ha tirat endavant en el ple d'aquest dimarts a la nit amb els vots favorables de tots els grups de l'oposició i dels dos regidors no adscrits. El PSC, que governa però sense majoria absoluta, hi ha votat en contra al·legant que la moció no especifica en quina de les 33 peces del cas Mercuri cal personar-se. L'alcalde Joan Carles Sànchez ha afegit que la col·laboració de l'Ajuntament amb la justícia "està sent total" i ha recordat que el jutge podrà convidar el consistori a personar-se si hi veu "interessos de l'administració lesionats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'oposició en bloc va demanar al PSC que votés a favor d'una moció que consideren "imprescindible" per "defensar la honorabilitat de la ciutat" i per "buscar la veritat". El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, va considerar que "calen postures clares i fermes perquè la gent torni a recuperar la confiança en l'Ajuntament".

El portaveu del PP, Esteban Gesa, va demanar al PSC que votés favorablement a la moció per "transparència". Virginia Domínguez, de l'Entesa per Sabadell, va subratllar que "la millor manera de defensar els interessos de la ciutat és personar-se en la causa i així arribar al fons de la qüestió". Marisol Martínez, d'Esquerra Unida, també va demanar al PSC que votés sí per "ètica". Aureli Calvo, d'ICV, i Carles Marlès, regidor no adscrit, van defensar l'acusació particular perquè el cas Mercuri ha estat "un malson" i "una llosa per la ciutat".

El portaveu socialista, Ramon Burgués, va acusar la resta de grups de fer "demagògia i populisme" i va explicar que la moció no és viable "tal com està plantejada". En aquest sentit, va indicar que el text no especifica en quina de les 33 peces cal personar-se i va recordar que l'acusació particular "vol dir que anem en contra dels imputats i que per tant volem la seva condemna".

"Sense ànim de tapar res"

L'alcalde Joan Carles Sànchez va afegir que la col·laboració amb la justícia "està sent total" i va recordar que el jutge podrà convidar el consistori a personar-se durant la instrucció si hi veu "interessos de l'administració lesionats". L'Ajuntament actua "sense cap ànim de tapar res", va indicar l'alcalde.

El text en qüestió, impulsat per la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, recorda les imputacions dels "regidors dimissionaris Manuel Bustos i Ricard Estrada, dels regidors en actiu Joan Manau i Paco Bustos, del càrrec de confiança Xavier Izquierdo i de l'intendent de la Policia Local José Miguel Duran Macho, a més d'una funcionària municipal i dels llavors càrrecs de confiança Montserrat Costa i Manuel Somoza.

La moció afegeix que les imputacions tenen relació amb delictes com la malversació de fons públics, el tràfic d'influències, la omissió del deure de perseguir el delicte i la infidelitat en la custòdia de documents, entre d'altres.

El text posa de manifest que "els grups proposants considerem que la presumpta comissió d'aquests delictes per càrrecs de confiança, càrrecs polítics o personal funcionari de l'Ajuntament de Sabadell lesiona els interessos de la institució municipal i dels cabals públics, a més de repercutir de manera molt negativa en la imatge de la ciutat".

stats