Sabrià admet que les negociacions van millor amb la CUP que amb JxCat

Els cupaires repliquen que el seu suport a la investidura no està tancat: "Tots els escenaris estan oberts"

4 min
Sergi Sabrià, en una imatge d'arxiu

Dues setmanes després de l'inici de les negociacions per formar govern, el vicesecretari general d'ERC, Sergi Sabrià, ha admès avui que les negociacions van millor amb la CUP que no pas amb JxCat, a qui ha retret que encara no sap què vol. El dirigent republicà ha dit que està "content" de com evolucionen les converses amb els cupaires i ha lamentat que no estigui passant el mateix amb el partit de Carles Puigdemont. "Encara em costa saber què vol JxCat i per això portem tantes hores reunint-nos amb ells", ha etzibat Sabrià en una entrevista a RTVE. Si republicans i cupaires han acostat posicions sobre quins han de ser els canvis en el model policial, un dels temes clau per desencallar el mandat, com ha confirmat avui el president del grup parlamentari, amb JxCat el partit de Pere Aragonès no ha assolit un preacord sobre l'estratègia a llarg termini que ha de tenir el Procés.

"JxCat diu que és molt important pactar el full de ruta, i per a nosaltres també, però tenim ganes de parlar de la resta, com estem fent amb la CUP, perquè a dia d'avui la societat té altres prioritats per la pandèmia i cal fer de l'independentisme una eina útil en l'àmbit social", ha assenyalat després de dir que les qüestions nacional i social han d'anar lligades. Sigui com sigui, Sabrià ha destacat que "les diferències cada cop són més petites" amb JxCat. Segons ha explicat, ara comparteixen que han de "ser més" o que s'ha de fer "un nou referèndum" i que abans això només ho defensaven els republicans.

Sobre els recels de JxCat a la taula de diàleg, el vicesecretari general d'ERC ha instat la candidatura de Laura Borràs a oferir una "alternativa". "Si la té, l'ha d'explicar, perquè el que està clar és que la independència no pot durar vuit segons", ha reblat en referència a la proposta d'activar la DUI que la cap de llista de Junts va posar sobre la taula durant la campanya. Sabrià ha validat la taula de diàleg i ha destacat que ara hi tornen "més forts" gràcies al 52% dels vots, i ha deixat clar que ara volen que "el nou Govern hi vagi unit".  

Pel que fa a la presidència de la mesa del Parlament, un altre dels esculls de la negociació per la voluntat de la CUP i JxCat de presidir-la, Sabrià ha dit que comparteix les paraules de l'expresidenta de la cambra catalana Carme Forcadell perquè sigui "una dona d’esquerres" qui la comandi. "Em sembla bé", ha dit, abans de considerar que JxCat "representa l'independentisme de centre liberal", tot i reconèixer que la negociació per la mesa ha de formar part d'un "acord ampli". Sabrià també ha avançat que no serà conseller en el nou executiu. "No em fa especial gràcia i prefereixo un lloc més discret perquè ja porto un temps en primera línia".

JxCat reitera que cal "unitat estratègica"

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha insistit en la necessitat d'arribar a un acord amb ERC per garantir una "estabilitat sense sorolls". Ho ha dit en una entrevista a 'Els matins de TV3', on ha recordat que la seva formació, juntament amb els republicans i els cupaires, han de saber "donar resposta" al mandat independentista dels ciutadans. Tot i admetre que cada partit és diferent i disposa dels seus propis programes, Sànchez considera que trobaran "camins", i ha insistit en la importància de disposar d'una "unitat estratègica". De fet, Sànchez ha dit que la querella a la mesa és un recordatori que la fiscalia continuarà "vetllant i tutelant" el Parlament. Per això, ha subratllat la necessitat de "blindar" una legislatura amb "un camí segur", on aquest pugui actuar amb "llibertat", i on els seus membres s'expressin "sense por".

L'avís de la CUP

El número 4 per Barcelona, Xavi Pallicer, ha explicat que avui s’han reunit amb ERC i que s’ha avançat en el pla de rescat social i en l’exercici de l’autodeterminació, així com en el model d’ordre públic. Després que ERC hagi mostrat la seva predisposició a reformar el model d'ordre públic però insisteixi en discutir els canvis al Parlament i no de forma imminent, el cupaire ha deixat clar que hi ha unes línies vermelles que cal abordar ja, com han anat reiterant des que van començar les negociacions.

"Ens sembla bé abordar a mitjà i llarg termini el nou model d’ordre públic, però no l’ús de bales de foam, que la Generalitat es presenti com acusació particular contra activistes socials o independentistes, acabar amb les males praxis dels Mossos o que la Brimo participi en desnonaments", ha avisat Pallicer. "S'hi han de comprometre el mes aviat possible perquè són peticions que compten amb un ampli consens social", ha afegit.   

Pel que fa a l'optimisme d'ERC amb les negociacions,  Pallicer s'ha limitat a dir que estan "treballant en l’àmbit general", tot i coincidir "amb el gir a l’esquerra de l’independentisme", amb la necessitat d'impulsar "un pla de rescat social" o en "avançar cap a l’autodeterminació".  "Tots els escenaris estan oberts i volem veure els seus compromisos, que passen per aturar les hemorràgies en matèria d'habitatge i en l'àmbit antirepressiu", ha sentenciat.  

La Moncloa ho veu "preocupació"

El mateix dia que Sabrià ha dit que està "content" de com evolucionen les converses amb la CUP, fonts de la Moncloa apunten que estan observant amb "preocupació" les negociacions per formar Govern a Catalunya, especialment el diàleg entre Esquerra i els cupaires sobre la revisió del model policial. Les mateixes veus del govern espanyol lamenten que els republicans es vegin "atrapats" per les tesis dels anticapitalistes.

stats