Política 27/07/2019

Junqueras assegura ERC serà "irreductible" per evitar un govern de la "dreta extrema"

Sabrià diu que els republicans han estat "la veu del seny" en el debat d'investidura de Sánchez

Ara / Acn
3 min
Junqueras estudia tornar a apujar l’IRPF per pactar els pressupostos

BarcelonaL'exvicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que els republicans no afavoriran un govern espanyol "beneït per un Ibex que ha deixat ben clar, per activa i per passiva, que el seu escenari és un pacte del PSOE amb la dreta". En una carta oberta a la militància des de la presó de Lledoners, Junqueras ha celebrat "la maduresa i responsabilitat" del seu partit, EH Bildu i el PNB davant la investidura de Pedro Sánchez. "No era fàcil. Ens empenyien a votar amb la dreta extrema i no hem caigut en el parany", ha destacat el president d'ERC, per qui "només hi ha dos escenaris" possibles a l'Estat: "o un govern del PSOE i Podem o un govern del PSOE en solitari amb l'abstenció del PP o Cs".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que admet que el PSOE "no evidencia, ni remotament, la valentia imprescindible per iniciar un diàleg de debò", ha garantit que a ERC seran "irreductibles en contra d'un govern de la dreta extrema" i que tindran "mà estesa passi el que passi". "El PSOE ens vol arraconar a Catalunya i ens voldria a l'ala dreta al Congrés espanyol, votant amb la dreta extrema, apartant-nos del taulell de joc", ha denunciat, per la qual cosa ha reivindicat que ERC faci política i segueixi treballant per aconseguir "una sòlida majoria" que venci la "poderosa aliança conservadora".

Per a Junqueras, Sánchez no vol ser investit amb els vots de Podem i l'abstenció dels republicans catalans i bascos, sinó que "ha deixat clar, de manera rotunda, que prefereix eleccions abans de ser reelegit amb els vots de Podem i d'haver de compartir el govern". "El PSOE està disposat a posar en risc les actuals majories al Congrés, que fan inviable un govern de la dreta extrema, per un incert escenari. Tacticisme de curta volada. Negació de la política", ha deplorat.

Aquest mateix dissabte, el president del grup republicà al Parlament, Sergi Sabrià, ha assegurat que l'abstenció a Sánchez "era l'única opció coherent", perquè, segons creu, cal "algú amb qui poder seure" i dialogar. "Ens ha tocat ser la veu del seny. A Catalunya ens passa sovint però al Congrés no tant", ha explicat en una entrevista a RAC1.

Sergi Sabrià, durant la roda de premsa a la seu d'ERC

Sabrià s'ha mostrat "molt orgullós" de les intervencions del diputat Gabriel Rufián, que creu que van ser "una crida a deixar de fer el ridícul" per a Podem i el PSOE, i ha explicat que, en funció de la situació que es trobin al setembre i si se celebrés un nou ple d'investidura, la votació dels republicans podria ser una altra. Així, ha avisat que, en una hipotètica votació en què Ciutadans i el PP "pressionats per l'Íbex-35" s'abstinguessin, el sentit del vot d'ERC hauria de diferir perquè "segur" que no aportaria possibilitats per obrir vies de diàleg.

Al setembre, a més, també influiria la proximitat amb la sentència del judici de l'1-O. Una sentència que, segons ha defensat a Twitter l'exdiputat republicà Joan Tardà, hauria de tenir com a resposta "institucional" una convocatòria d'eleccions a Catalunya. Sobre aquesta qüestió, Sabrià ha avisat que "la gent no necessita més eleccions a curt termini". Tot i això, sí que ha reconegut que "no posa la mà al foc per a res" i que no pot "garantir" que no passi.

Sabrià ha posat èmfasi, en tot cas, en la idea que la decisió de convocar o no comicis ha de ser compartida entre els diversos agents sobiranistes, i ha reiterat "una crida a la unitat estratègica". Malgrat tot, no ha volgut "garantir" que no es faran eleccions i, encara que ha apuntat que per a ERC "no seria especialment bo", ha matisat que no sap "si convé" i no vol "posar la mà al foc".

Al llarg de l'entrevista, en tot cas, ha tancat la porta a un pacte de govern amb el PSC a la Generalitat."Nosaltres només considerem treballar amb les forces que volen constituir la República. M'agradaria sumar els comuns en la fórmula per aconseguir un referèndum, però el PSC està a anys llum de la nostra proposta", ha afirmat, després que el baròmetre del CEO d'aquest divendres donés la victòria electoral a ERC i un empat en segon lloc entre JxCat i un recuperat PSC.

stats