ACCIÓ EXTERIOR
Política 12/05/2016

Salmond i Puigdemont mostren complicitat a Londres

Defensen la via del referèndum tot i admetre les diferències entre la situació catalana i l’escocesa

Quim Aranda
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va conversar ahir amb Alex Salmond.

LondresEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fer ahir les maletes per segona vegada des que ocupa el càrrec. Un cop a Londres, un dels enclavaments considerats prioritaris en clau d’acció exterior amb la mirada posada en el procés sobiranista, Puigdemont va reunir-se amb el primer ministre d’Escòcia, Alex Salmond, amb qui va coincidir en una entrevista a dues veus concedida a la SER Catalunya. Des de les institucions catalanes s’ha posat sovint el Regne Unit com a exemple per solucionar un conflicte polític relacionat amb la sobirania, i ahir Salmond va insistir que hauria d’existir un acord per resoldre el plet entre Catalunya i Espanya. “La democràcia hauria de prevaldre”, va apuntar l’ex primer ministre escocès, que va insistir que “cada país ha de trobar la seva pròpia via”. La catalana, segons encara mantenen a Palau, té un termini màxim de 18 mesos camí de la desconnexió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“La gent a Catalunya ha de trobar la tàctica per aconseguir el seu objectiu. Ha de decidir cada cosa per una raó. Per a la comunitat internacional, haurien d’emfatitzar el dret a decidir”, va insistir l’antic premier escocès, que va deixar el càrrec després que els escocesos decidissin seguir dins del Regne Unit. Tot i exhibir diferències en el full de ruta, Salmond i Puigdemont van mostrar-se esperançats que tant Escòcia com Catalunya arribaran a la independència els pròxims anys.

L’exalcalde de Girona, que fa una setmana i mitja va desplaçar-se a Bèlgica -això sí, sense ser rebut per cap membre de la Comissió Europea, com s’havia sol·licitat des de l’executiu-, va emmirallar-se en l’exemple escocès. “Volem seguir aquesta via, però per fer-ho cal que Espanya faci de Regne Unit”, va constatar Puigdemont durant la conversa mantinguda al think tank Gold Mercury, especialitzat en temes de política internacional.

Salmond i el president de la Generalitat també es van encarregar d’abordar el paper de les institucions europees davant les hipotètiques independències d’Escòcia i de Catalunya. “Que la Unió Europea (UE) s’oposi al fet que el nou país en formi part és del tot improbable”, va argumentar Puigdemont, que aquesta setmana, en una entrevista a Politico -un influent mitjà de base nord-americana i establert des de fa relativament poc a Brussel·les-, va dir que Catalunya “sortiria per una porta de la UE” i entraria per una altra.

De fet, els dirigents van coincidir a assenyalar que els dos països ja formen part de la Unió i que, per tant, el seu futur segueix passant per integrar-la. I, davant dels escenaris de futur, Puigdemont va raonar que les institucions europees tenen una “gran capacitat d’adaptació a les circumstàncies”. Salmond va posar damunt la taula el referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la UE -l’anomenat Brexit - del 23 de juny, i va considerar que un vot majoritàriament negatiu a Escòcia -és a dir, favorable a romandre dins del club europeu- suposaria un motiu per promoure una nova consulta sobre la independència del país.

Puigdemont farà avui una conferència al think tank Chatham House i s’entrevistarà amb estaments de la City, però no serà rebut per cap autoritat britànica. El president també mantindrà contactes amb la comunitat catalana a Londres. Ahir els va prometre que per a les eleccions constituents hi haurà establert el vot electrònic per a residents a l’estranger.

stats