Política 20/12/2011

Salut reduirà un 4,7% els pressupostos del CatSalut per al 2012

Algunes mesures que s'han impulsat el 2011 tindran els seus efectes en els comptes de l'any que ve

Acn
2 min
Boi Ruiz, aquest matí, a Alpicat

BarcelonaEl pressupost del Servei Català de la Salut que el Govern presentarà aquest dimarts al Parlament preveu un ajust del 4,7% en relació amb el 2011. El Govern ha presentat aquests números en el Consell de Direcció del Servei Català de la Salut. Les mateixes fonts han explicat que a la retallada que impactarà finalment serà de l'1,6%, gràcies a mesures que s'han posat en marxa el 2011 però que tindran els resultats el 2012. En tot cas, la retallada no afectarà l'àmbit assistencial, com ja va dir el conseller Boi Ruiz.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, Salut també contemplaria un ingrés addicional de 100 milions d'euros anuals amb la posada en marxa del tiquet moderador per recepta cap al març del 2012. El pressupost aprovat aquest dilluns fa referència al del Servei Català de la Salut (CatSalut), la qual cosa suposa, aproximadament, el 95% del total del pressupost del departament i, per tant, l'aprovació d'un ajust comptable del 4,76% en aquest servei significa pràcticament la totalitat de l'ajust pressupostari de tota l'àrea de Salut. El CatSalut funciona com a asseguradora pública i s'encarrega de planificar, comprar i avaluar els serveis sanitaris en funció de les necessitats de salut pel que fa tant a l'àmbit públic com al concertat.

L'any passat Salut va retallar aquest mateix pressupost un 6,46% respecte del 2010, tot i que l'impacte final real va ser més alt, ja que hi havia dèficit acumulat que es va haver d'eixugar. El pressupost final del CatSalut va ser de 8.931,14 milions d'euros. Ara, la situació seria la inversa, ja que les mesures d'estalvi impulsades aquest any permetrien reduir l'impacte final de la retallada.

Més mesures a l'ICS

Les mateixes fonts han explicat que també es posaran en marxa altres mesures que afectaran principalment l'Institut Català de la Salut (ICS), però han afegit que aquesta negociació s'emmarca en la de la funció pública i que les mesures concretes encara s'han de definir.

Els membres del consell de direcció del Servei Català de la Salut han aprovat, al final de la reunió, els comptes presentats pel Govern, amb l'excepció dels representants sindicals, UGT i CCOO, que hi han votat en contra, i l'abstenció d'una de les dues federacions de municipis que participen a la reunió. Les patronals Unió Catalana d'Hospitals, Consorci Hospitalari de Catalunya i Aces hi han votat a favor. També hi han votat a favor els representants dels diferents departaments del Govern i dels consells comarcals, segons altres fonts presents a la trobada.

Tornada als nivells de fa 5 anys

Aquestes mateixes fonts han indicat que el pressupost presentat aquest dilluns al consell de direcció indica que la inversió sanitària per persona a Catalunya quedarà fixada el 2012 en 1.150,18 euros, cosa que suposa retornar a nivells que hi havia entre el 2007 i el 2006, quan la despesa sanitària per càpita estava fixada en 1.184,86 euros i 1.118,69 euros, respectivament.

En el projecte de pressupost que s'ha presentat al sector, segons les mateixes fonts, s'indica que el 2012 el segment d'atenció primària absorbirà el 18,08% del conjunt de la despesa del departament, mentre que l'atenció hospitalària en concentrarà el 58,54%. Aquests percentatges suposen un increment d'aproximadament el 2% en relació amb el pressupost de l'any passat i presenten una proporció similar al pressupost del 2011.

stats