Política 13/12/2022

Sánchez accelera per girar full de Catalunya

El president espanyol vol iniciar el curs al gener centrat en l'agenda socioeconòmica i amb la mirada posada en les eleccions

3 min
Pedro Sánchez amb Salvador Illa, Jaume Collboni i Lluïsa Moret ahir a Barcelona.

MadridPedro Sánchez té pressa per tancar la carpeta catalana i aquesta velocitat s’ha traslladat al Congrés de Diputats, on no s’havia vist mai una reforma exprés de tanta profunditat com la del Codi Penal. Aquest dimarts al matí, en plena cursa per aprovar el text en la ponència, la diputada de la CUP Mireia Vehí ha hagut de demanar temps mort perquè ja no sabia ni què estava votant. A la Moncloa també volen passar el tràngol com més aviat millor, aprofitant que la població està pensant més en els regals de Nadal que en la sedició: “No creiem que el que estem fent tingui cost, la gent ho entén com a part de la política de desinflamació de Catalunya que tants bons resultats està donant. La prova és que Catalunya ja no preocupa a ningú”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez potser pensa que per a ell no tindrà cost a un any de les eleccions, però els seus barons més conservadors i espanyolistes treuen foc pels queixals, en especial el castellanomanxec Emiliano García-Page. “No estic d’acord que això pugui ajudar a resoldre el problema de l’independentisme català ni es pot pactar la condemna amb els mateixos delinqüents”, va dir.

Quan es pregunta a la Moncloa sobre aquestes declaracions, la resposta és el silenci administratiu. “Són coses de partit”, és el màxim que arriba a dir un portaveu. Les declaracions són una clara mostra de deslleialtat de Page, perquè el PSOE és un partit molt jeràrquic i a dalt de tot hi ha el secretari general, és a dir, Sánchez, però ho accepten amb resignació com a part del joc preelectoral. El problema per al govern espanyol és que la seva credibilitat està sota zero, i això fa que en certs sectors de la dreta mediàtica i política sigui versemblant la idea que Sánchez acabarà acceptant un referèndum d’autodeterminació (curiosament és el mateix argument que fa servir ERC per mantenir viva la flama del referèndum pactat). De res serveix que la portaveu de l’executiu, Isabel Rodríguez, ho hagi negat repetidament a la roda de premsa posterior al consell de ministres: “Un referèndum d’autodeterminació és anticonstitucional i, per tant, no se celebrarà en aquest país”, ha dit.

Eleccions municipals

Però per què el PSOE està suportant tot aquest desgast que li suposa la derogació de la sedició i la rebaixa de penes de la malversació aplicable a l’1-O? Doncs perquè Sánchez pretén girar full de la carpeta catalana i començar el curs al gener centrat en l’agenda socioeconòmica i en les eleccions, primer les autonòmiques i municipals, i després les generals. Tant és així que és improbable que hi torni a haver una altra reunió de la taula de diàleg. De moment, la que estava prevista abans de finals d’any no es farà i no hi ha cap calendari sobre la taula. És possible que a ERC tampoc li calgui, un cop ha aconseguit resultats tangibles, i a Sánchez, que ja pensa en el seu paper com a president de torn de la UE, tampoc li interessa retratar-se ara al costat de Pere Aragonès.

L’acceleració actual, doncs, precedeix el que serà una frenada brusca al gener, quan Sánchez espera tenir el suport d’ERC per a la seva agenda social. En realitat, a tothom li interessarà canviar de tema, també als republicans. La batalla de Barcelona i les municipals esperen a la tornada. 

stats