Congrés dels Diputats

La política espanyola s'instal·la en la bronca

Montero acusa el PP de "promoure la cultura de la violació" mentre Ayuso creu que es va "camí d'una dictadura"

4 min

MadridSi hi ha una cara que resumeix l'estat de la política espanyola actual és la de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, absolutament incapaç d'aturar la bronca parlamentària que es viu cada dia a la cambra. Els seus precs als diputats perquè s'expressin en termes correctes no tenen cap efecte. Al contrari. Cada dia que passa la tensió puja un grau, i tampoc queda clar quin és el criteri de la mesa sobre el que es pot dir i el que no. Dimarts, per exemple, el vicepresident de la cambra, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, va retirar la paraula a una diputada de Vox per dir "filoetarra", però aquest dimecres Santiago Abascal ha parlat de "filoterroristes" davant la passivitat de Batet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sessió de control d'aquest dimecres s'ha convertit en un guirigall majúscul que ha esclatat amb tota la seva cruesa quan la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha acusat el PP de "promoure la cultura de la violació" amb campanyes com les que han fet la Xunta de Galícia i la Comunitat de Madrid contra la violència de gènere. "Nosaltres posem la víctima en el centre. Vostès fan campanyes on culpen les víctimes, les responsabilitzen, promouen la cultura de la violació que posa en qüestió la credibilitat de les víctimes".

Els escons de la dreta de l'hemicicle han irromput en crits i protestes fins que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha hagut d'intervenir i acceptar que les declaracions de la ministra no eren "adequades". La portaveu popular, Cuca Gamarra, ha demanat la paraula per expressar la seva indignació i reivindicar el paper del PP en la lluita per la igualtat, però Montero no ha retirat l'expressió: "Posin vostès el nom al missatge d'aquestes campanyes que posen el focus en les víctimes i no en els agressors", ha dit. En un tuit posterior s'ha reafirmat en la mateixa idea.

Les protestes de la dreta han continuat fora de l'hemicicle. Gamarra ha exigit la dimissió de Montero, mentre que la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha qualificat "d'intolerables" les paraules de la ministra. Arrimadas, a més, ha posat el focus en la mesa del Congrés, a la qual ha retret que aquest dimarts fes retirar a Vox referir-se a EH Bildu com a "filoterrorista" i no hagi fet el mateix amb les paraules de Montero al PP. Més tard, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat a la ministra que "reculli les seves coses del despatx" i dimiteixi en lloc de "donar lliçons" i "enfangar" la política.

En canvi, des d'Unides Podem, el diputat Enrique Santiago ha censurat els anuncis del govern de Galícia sobre la violència masclista i ha secundat així el posicionament de la ministra d'Igualtat. També ho ha fet via Twitter la ministra de Drets Socials, Ione Belarra.

Les paraules de Montero, però, no han caigut tampoc bé en el PSOE. De fet, alguns companys de gabinet, com la ministra de Justícia, Pilar Llop, han negat que el PP promogui la cultura de la violació. "Com a firmant del Pacte contra la Violència de Gènere el PP no preveu cap cultura contra les dones", ha dit Llop. També el portaveu socialista al Congrés, Patxi López, ha reconegut que no eren "les millors paraules en un context com aquest, sobretot perquè ella ha sigut víctima d'aquesta violència verbal".

Ayuso entra en escena

L'olla a pressió en què s'ha convertit Madrid, però, no té el Congrés com a únic epicentre, sinó que també hi participa la Puerta del Sol, és a dir, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que actua com a veritable cap de l'oposició a Sánchez per a desesperació de Feijóo. Aquest dimecres, a més, ha sortit en defensa no del PP, sinó de la diputada de Vox a la qual dimarts li van retirar la paraula. Segons la presidenta madrilenya, Espanya camina cap a una "dictadura", ja que Sánchez és un "tirà". "Ara ja és Sánchez o Espanya", ha resumit.

A primera hora del matí el Congrés havia entrat en combustió amb el xoc entre Pedro Sánchez i Santiago Abascal. El líder de Vox ha posat a prova la paciència de Batet parlant de partits "filoterroristes", en referència a EH Bildu, i després ha comparat Sánchez ni més ni menys que amb Neró i Calígula, els emperadors romans famosos pel seu caràcter despòtic i dement. El president espanyol portava la resposta molt preparada i li ha recordat que l'any 2000 el govern Aznar va pactar el traspàs de les competències de trànsit a Navarra, que el govern actual farà efectiu després d'un pacte amb Bildu: "On era vostè l'any 2000? Vostè formava part de la direcció nacional del PP i del PP basc. I no va dir res! Vostè no em pot donar cap lliçó de patriotisme. El seu patriotisme té un preu, sigui el del PP o el d'un xiringuito del PP", ha dit en referència al càrrec que el líder del PP va ostentar com a president d'una fundació per al mecenatge i el patrocini civil a la Comunitat de Madrid i per la qual cobrava 82.000 euros anuals. Sánchez ha fet servir també l'expressió "menos lobos, Caperucita", cosa que ha provocat les riallades de la bancada socialista.

En definitiva, la política espanyola s'ha instal·lat en una esbroncada contínua que serveix a Vox i a Ayuso per guanyar visibilitat i a l'executiu espanyol per esquivar qüestions incòmodes com les rebaixes de penes a agressors sexuals que està provocant la llei del només sí és sí. Aquest dijous els diputats i senadors del PP es concentraran a les portes del Congrés per demanar la dimissió de Montero. Serà una altra imatge inèdita d'una legislatura que s'està enverinant per moments.

stats