Sánchez condiciona l'amnistia a la renúncia de Puigdemont a la unilateralitat

El candidat a la investidura no descarta explícitament una conversa amb el líder de Junts

3 min
El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, saludant a Felip VI

MadridPedro Sánchez i Míriam Nogueras es veuran les cares aquest divendres al Congrés amb una premissa sobre la taula: perquè fructifiqui l'acord entre el PSOE i Junts, que passa bàsicament per una llei d'amnistia, cal que la formació de Carles Puigdemont es comprometi amb la via pactada. "Hem de tenir elements per comprovar realment que no volen una via unilateral", indicaven fonts del govern espanyol durant les converses informals amb periodistes al Palacio Real de Madrid, amb motiu dels actes institucionals del 12 d'octubre. El líder del PSOE assegura que les negociacions avancen i que van en la bona direcció, tot i ser conscient que la de Junts és la peça més complicada del trencaclosques de la investidura. Fonts de la Moncloa admeten la complexitat de l'operació, sobretot pels recels entre Junts i ERC amb les eleccions catalanes a l'horitzó, i perquè la intenció de Sánchez és lligar amb els socis acords de legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president espanyol en funcions es reserva la carta de parlar directament amb Puigdemont, tal com va fer dimecres amb el líder dels republicans, Oriol Junqueras. Se li ha preguntat amb insistència, i no ho ha descartat explícitament, si bé ha indicat que parla i es reuneix amb els grups parlamentaris. La ronda de contactes acaba aquest divendres amb Nogueras –abans es reuneix públicament per primera vegada amb EH Bildu–, un dels perfils més bel·ligerants contra el PSOE en l'anterior legislatura. Fonts socialistes subratllen que Junts encara "s'ha de moure" i assumir que no hi haurà ni referèndum d'autodeterminació ni independència de Catalunya. Després d'una legislatura de fortes crítiques a ERC per la seva aposta pel diàleg, a Ferraz creuen que el partit de Puigdemont necessita "fer eclosió".

El govern espanyol vol "mostres inequívoques" que Junts actuarà "dins la Constitució". Com es pot demostrar aquest compromís? Hi ha un element de la negociació que evidenciarà què estan disposats a assumir tots els actors en dansa. Es tracta de la llei d'amnistia i l'exposició de motius que l'haurà d'acompanyar. S'hi haurà de fer un relat sobre els motius polítics de la mesura i el PSOE ja ha anat donant pistes de quina hauria de ser la base argumentativa: la síntesi és que la desjudicialització porta convivència a Catalunya i així ho han demostrat els indults, però no són suficients. En canvi, l'independentisme situa l'amnistia com un punt de partida per abordar la resolució de fons del conflicte, amb l'autodeterminació com una opció que ha de poder ser discutida.

Amb els indults, ERC ja va evidenciar que deixava de banda la unilateralitat i abraçava l'estratègia del diàleg, però, de moment, Junts no ha fet aquest pas que reclama el PSOE. A la Moncloa deixen molt clar que la llei d'amnistia ha de tenir "seguretat jurídica" perquè haurà de passar el filtre del Tribunal Constitucional.

57 diputats per l'amnistia

Aquest divendres Sánchez haurà escoltat les propostes dels grups parlamentaris i, tal com ha promès públicament, es pronunciarà sobre les seves peticions i emetrà la posició del PSOE respecte a l'amnistia. Aquesta setmana els dirigents del partit i ell mateix en aquesta conversa amb periodistes han repetit una xifra: 57 diputats. És la suma dels potencials aliats de la investidura: Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, PNB i BNG. Tots ells plantegen l'amnistia –amb diferent intensitat–, de manera que no és només una exigència d'un partit amb set diputats com a contrapartida per fer Sánchez president, es defensen els socialistes quan la dreta l'acusa de cedir la governabilitat de l'Estat a les peticions de Junts.

Des dels mateixos salons del Palacio Real, Alberto Núñez Feijóo ha remarcat que buscarà tots els instruments de l'estat de dret contra l'amnistia. De moment, té una part del carrer que clama en aquest sentit, tal com s'ha demostrat durant la desfilada militar, marcada pels insults a Sánchez. El president en funcions ha responsabilitzat el PP i Vox d'instigar-les i ha acusat Feijóo "d'apropiar-se dels símbols comuns". El líder del PP ha replicat que "no mereix aquesta difamació".

stats