CAP AL 26-J
Política 06/06/2016

Sánchez i Díaz firmen una treva per salvaguardar el feu andalús

C’s busca pescar el vot en les comunitats on dóna suport al PP o al PSOE

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Sánchez i Díaz firmen una treva per salvaguardar el feu andalús

MadridS’han acabat (per ara) les batalles internes, les indirectes i els retrets. Pedro Sánchez i Susana Díaz exhibiran des d’avui i fins al 26-J sintonia per salvaguardar el feu andalús. L’ombra del sorpasso d’Units Podem al PSOE no es projecta a Andalusia, però sí que pot amenaçar l’hegemonia de Díaz. Els de Pablo Iglesias tenen clar que només amb uns bons resultats al sud podran superar Sánchez en escons el 20-D. I ja han dissenyat una campanya en què sobretot el candidat d’Esquerra Unida (IU), Alberto Garzón, pentinarà el territori. Uns bons resultats de Podem el 20-D només poden significar una cosa: que el PP, en baixar el PSOE, té les claus per guanyar a Andalusia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest escenari seria un cop dur per a la carrera de Díaz, amb un peu a Madrid d’ençà del 20-D. Per evitar perdre l’hegemonia -dels 5,5 milions de vots que va treure al desembre, 1,4 milions eren andalusos-, Sánchez comença avui una gira de dos dies per la comunitat autònoma que el portarà de Huelva a Sevilla, tot passant per Màlaga i Cadis. I ho farà amb el suport incondicional, aquest cop sí, de la presidenta de la Junta. Díaz serà avui amb Sánchez en un míting a Jerez de la Frontera i demà presentarà un esmorzar del líder socialista a la capital andalusa. S’hi suma també que està previst que els dos líders tanquin junts la campanya, amb un doble míting a Sevilla i a Madrid, com en els temps de Felipe González.

La treva entre Sánchez i Díaz s’està cuinant des de fa més d’un mes, d’ençà que va quedar clar que la baronessa no tenia intenció de posar els peus a Ferraz fins després que es formi govern. Però tots dos s’han vist forçats a tancar files després del processament dels dos expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán. L’equip de Díaz creu que la pèrdua de vots pel cas ja s’ha amortitzat en anteriors comicis, però no deixa de ser un dur atac a la Junta, que defensa a ultrança la seva innocència.

El risc de passar a un segon pla

Mariano Rajoy ha renunciat a furgar en aquest assumpte. Però en cap cas ha ordenat a les seves files que rebaixin el to amb els socialistes. Els populars també mantenen una forta agenda a Andalusia pendents de poder superar l’escó a què es van quedar el 20-D de guanyar el PSOE. Tant el portaveu dels populars al Congrés, Rafael Hernando, com el vicesecretari d’autonomies del PP, Javier Arenas, van ser ahir a Roquetas de Mar (Almeria), des d’on van acusar Sánchez d’haver permès l’ascens d’Iglesias. “Amb les seves estupideses, el PSOE ha fet dels comunistes alternativa de govern”, va dir Hernando. “El PSOE ha deixat de tenir un projecte polític per a tot Espanya”, va rematar Arenas.

D’ençà del març del 2015, en què Díaz va ser reelegida presidenta de la Junta, Sánchez s’ha vist obligat a moure fitxa depenent dels vents del sud. Amb un Ferraz inflexible en el debat territorial, el PSC ha hagut de fer una feina de formigueta per intentar poder obrir una mica el programa. Enmig de la treva entre Sánchez i Díaz, els socialistes posen ara sobre la taula el compromís d’un “pacte polític” amb Catalunya. Algunes veus dins del PSOE comencen a abonar el terreny per si s’acaben convertint en tercera força i el seu rol acaba sent de frontissa, com ja passa a l’Ajuntament de Barcelona. Una posició amb què el PSC es troba des de fa temps. Mentrestant el PSOE continua repartint atacs iguals a PP i Podem, tal com feia ahir la mà dreta de Sánchez, César Luena, des de Múrcia.

Qui ja té clar aquest paper és Ciutadans, que aspira a poder reeditar almenys els resultats del 20-D. A 5 dies de l’inici de la campanya electoral, el recorregut d’Albert Rivera passa pels territoris on són crossa d’un partit de govern. Dissabte era Múrcia (PP), ahir Andalusia (PSOE) i avui Castella i Lleó (PP). En tots ells ataca pel front en què pot fer més mal al seu soci. Ahir va criticar el PSOE per Chaves i Griñán i dissabte deia que, si el president de Múrcia és imputat, impulsarà una moció de censura.

stats