La governabilitat de l'Estat

Sánchez contra el "M'agrada la fruita" d'Ayuso: "S'ha de condemnar sempre"

El president espanyol alerta del "nivell d'insults" assolit pel PP, que continua carregant contra ell

2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la compareixença de balanç de l'any

MadridEl mateix dia que la paraula polarització ha estat designada paraula de l'any per la Fundació de l'Espanyol Urgent (FundéuRAE), Pedro Sánchez ha denunciat en el seu discurs de balanç del 2023 que la que afecta la política espanyola és una "polarització asimètrica". "Hi ha gent que insulta i gent que som insultada. Hi ha partits assetjats i líders que insten a l'assetjament", ha argumentat en una compareixença al Palau de la Moncloa en què, a més, ha detallat les mesures que conté el decret anticrisi aprovat aquest dimecres pel consell de ministres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha assenyalat la dreta i la ultradreta i ha avisat que "no és acceptable el nivell de desqualificacions i d'insults als quals s'ha arribat en les últimes setmanes". La llei d'amnistia, la negociació del PSOE amb l'independentisme a Ginebra o la moció de censura pactada pels socialistes navarresos amb EH Bildu a Pamplona han servit d'arma llancívola a PP i Vox, que han anat apujant el to des de la investidura de Sánchez en la seva particular batalla per capitalitzar la crítica al govern de coalició a les institucions i també al carrer.

Una de les veus més dures dels populars ha estat la de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. Sense citar-la directament, el cap de l'executiu espanyol ha carregat contra el "M'agrada la fruita", que té origen en un insult contra ell i s'ha acabat convertint en un lema del PP avalat pel seu líder, Alberto Núñez Feijóo, que la setmana passada es va deixar fotografiar en el sopar de Nadal del PP de Madrid amb paneres de fruita.

La frase fins i tot s'ha colat en l'espot de campanya del PP de Galícia, en una decisió que ha rebut crítiques en els últims dies. En un vídeo difós a les xarxes socials, el candidat dels populars, Alfonso Rueda, condueix un autobús per la regió i es troba amb una parada de fruita al voral d'una carretera que té un cartell amb la frase d'Ayuso.

Per a Sánchez, que es faci broma amb una frase que va fer servir la presidenta madrilenya per tapar haver-li dit "fill de puta" des de la tribuna del Congrés, demostra el "baix nivell al qual ha arribat la política per part de l'oposició". "És absolutament menyspreable si no condemnable", ha continuat. El president espanyol ha opinat que "des del punt de vista social i mediàtic" s'hauria de rebutjar fins que aquells que ho reivindiquen "es retractin". "S'ha de condemnar sempre", ha insistit.

"Sánchez és un comunista"

No sembla que Ayuso tingui cap intenció de retrocedir. La presidenta madrilenya també ha fet una compareixença de balanç de l'any i ha continuat amb les desqualificacions contra Sánchez. Si fa un mes i escaig l'acusava d'estar imposant una "dictadura", en línia amb les declaracions de Vox, aquest dimecres ha afirmat que Sánchez "és un comunista" que governa amb el suport "dels independentistes catalans i bascos que tenen a l'esquena els delictes més greus contra la vida, la llibertat i la unitat d'Espanya".

Demà serà el torn de Feijóo de fer repàs del 2023. Ho farà coincidint amb la votació a Pamplona que farà alcalde Joseba Asiron, d'EH Bildu, gràcies als vots dels socialistes. La coincidència augura una intervenció dura del líder popular, que fa dues setmanes que denuncia aquest "pacte encaputxat" i el titlla del "més miserable" de tots els avalats per Sánchez.

stats