Política 06/02/2016

Sánchez posa al mateix nivell Rajoy, ERC i DL en les negociacions per a la investidura

Després d'haver-los exclòs de la primera ronda de contactes, tampoc els enviarà la seva proposta de govern, però sí que vol reunir-s'hi la setmana que ve

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, durant la cinquena roda de premsa que ha ofert aquesta setmana des del Congrés / EFE

MadridPedro Sánchez ha tancat aquest dissabte la primera ronda de contactes amb els partits que vol que avalin la seva investidura. L'últim de seure a parlar ha estat amb el president del PNB, Andoni Ortúzar, que ha traslladat al líder socialista que no decidiran fins que no tingui clar amb qui s'alinea: si Podem o Ciutadans. Ara bé, no li ha posat cap veto i està disposat a dir que sí al debat d'investidura sempre que s'inclogui una "agenda basca" al seu programa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PNB és l'únic partit nacionalista o sobiranista, a més de Coalició Canària, amb qui ha segut a parlar Sánchez. Des d'un primer moment ha exclòs de les negociacions tant Democràcia i Llibertat (DL) com Esquerra (ERC), a més de Bildu –amb qui no té ni intenció de parlar–. Ara ja va més enllà i ha decidit posar al mateix nivell les formacions independentistes que el PP. El líder socialista preveu reunir-se la setmana que ve tant amb els portaveu d'ERC, Joan Tardà, com amb el de DL, Francesc Homs, així com amb el líder del PP, Mariano Rajoy. A aquests tres partits, però, no els enviarà dilluns el programa de "govern socialdemòcrata" que ha elaborat amb el seu equip i que són les línies mestres que ha traçat per a les negociacions.

Sí que enviarà el programa a Podem, a qui manté la porta oberta tot i considerar que planteja unes negociacions "exclusives i excloents" perquè Pablo Iglesias assegura que no començarà a negociar fins que no es veti C's. Amb tot, el líder socialista es mostra optimista. "Crec que hi ha marge per construir una aliança progressista a Espanya", ha assegurat després de tancar la primera ronda de contactes al Congrés.

Una enquesta difosa aquest dissabte per La Sexta i elaborada per InvyMark assenyala que un 62,1% dels votants del PSOE i un 87,2% dels votants de Podem prefereixen un pacte entre socialistes, el partit morat i IU, mentre que només un 19,6% dels votants socialistes veuen bé un del PSOE amb Ciutadans i Podem.

stats