Política 01/07/2023

Zelenski demana a Sánchez que eviti la destrucció nuclear de Zaporíjia

El president espanyol anuncia 55 milions d'euros i 4 tancs Leopard per ajudar Ucraïna davant el "debilitat" exèrcit rus

ARA
3 min
Pedro Sánchez, adreçant-se als diputats del parlament d'Ucraïna

BarcelonaEn l'últim any i mig ha quedat més que demostrada la capacitat comunicativa del president ucraïnès, que aprofita qualsevol focus mediàtic per posar els mandataris que l'acompanyen davant del mirall. Volodímir Zelenski ho ha tornat a fer aquest dissabte al costat de Pedro Sánchez, que estrenava la presidència de torn de la Unió Europea, quan ha reclamat al món que es prengui més seriosament l'amenaça nuclear russa sobre la central de Zaporíjia. "Demanem a tots els líders europeus i mundials que parlin amb Rússia per evitar aquest desastre", ha remarcat, a més d'advertir que les conseqüències serien molt pitjors que les que ja es van haver de lamentar ara fa unes setmanes amb la destrucció de la presa de Kherson.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les poblacions més properes a la central nuclear de Zaporíjia van començar ara fa uns dies exercicis d'evacuació en previsió d'un possible desastre, a causa d'un acte de sabotatge o d'un accident. En els darrers dies, les autoritats ucraïneses han denunciat que la situació és més greu que mai, malgrat que la central està sota control rus des de l'inici de la guerra.

Sánchez s'ha limitat a respondre que Europa necessita que la guerra no entri en aquesta fase destructiva i ha tornat a comprometre el suport d'Espanya i de tots els països de la UE a Ucraïna, la "víctima" d'una invasió "il·legal i injustificada". De fet, ha subratllat el simbolisme que hi ha rere la decisió d'estrenar la presidència del Consell Europeu precisament a Kíiv, on, a més de reunir-se amb Zelenski, s'ha dirigit als diputats ucraïnesos al Parlament.

Malgrat els compromisos adquirits per diferents mandataris europeus –entre els quals el del mateix Pedro Sánchez–, Ucraïna encara no forma part de la Unió Europea (UE) ni tampoc de l'OTAN –Zelenski ha demanat més claredat en la pròxima assemblea d'aquest organisme a Vílnius–. Però Sánchez ha traslladat que continuaran aportant diners, armes, formació i acollida als desplaçats per ajudar Ucraïna a derrotar el "debilitat" exèrcit rus. Aquest dissabte ha anunciat noves ajudes a curt termini: Espanya destinarà 55 milions d'euros a petites i mitjanes empreses per a la reconstrucció d'Ucraïna i aportarà 4 tancs Leopard més, vehicles de transport i un hospital de campanya amb capacitat quirúrgica per ajudar en la contraofensiva ucraïnesa.

La guerra, segons Sánchez, només la pot guanyar Ucraïna, i per això, malgrat agrair les propostes de pau que s'han plantejat des de diferents països i institucions, el des d'aquest dissabte president de torn del Consell de la UE ha refermat el suport europeu al pla de pau promogut per Zelenski. "Estem amb vosaltres i ho estarem el temps que calgui. Donarem suport a Ucraïna sense que importi el preu a pagar", ha exclamat davant l'ovació de la Rada Suprema.

Tercera visita a Ucraïna

És la tercera vegada que Sánchez visita Ucraïna des que va esclatar la guerra. Aquest cop és encara més simbòlica per la coincidència amb la presidència de torn de la UE i també per la proximitat de la campanya electoral a l'Estat. "Més de 180.000 desplaçats ucraïnesos tenen accés a sanitat, educació i transport públic gratuït a Espanya", ha destacat el president espanyol, que ha garantit que això continuarà així "el temps que calgui". També ha recordat els 12.000 milions d'euros que la UE ha acordat que disposi l'anomenat European Peace Facility, per ajudar directament l'exèrcit ucraïnès i els 50.000 milions en els pròxims 4 anys per ajudar a la reconstrucció d'Ucraïna. El que Sánchez no ha pogut concretar és si a Ucraïna arribaran els F-16 que reclama Zelenski, avions de combat que no té l'exèrcit espanyol, segons va explicar recentment la ministra de Defensa.

Les sancions a Rússia continuaran –la setmana passada es va aprovar l'onzè paquet de sancions– i la UE es mantindrà unida contra Vladímir Putin. Més enllà dels altres reptes de la presidència espanyola, és evident que Ucraïna continuarà sent una prioritat els pròxims mesos. En una setmana, però, comença la campanya electoral a Espanya, i les enquestes apunten que hi podria haver canvi de president si el principal aspirant a derrotar Sánchez el 23 de juliol, Alberto Núñez Feijóo, aconsegueix sumar amb Vox. Ell també ha volgut mostrar-se aquest dissabte "lleial" perquè la presidència espanyola de la UE sigui un èxit.

Aquesta lleialtat, però, contrasta amb el terrífic missatge que trasllada respecte a l'obra de govern. Aquest mateix dissabte, des de Gimenells, Feijóo ha opinat que l'economia espanyola és una moto, com diu la Moncloa, però "trencada, sense rodes, sense frens i sense benzina".

stats