Política 18/10/2021

Sánchez repesca Antonio Hernando, el portaveu del PSOE que va defensar l'abstenció a Rajoy

El president espanyol el fitxa com a número 2 del seu gabinet a la Moncloa, liderat per Óscar López

2 min
Sánchez tanca files amb el grup parlamentari per fer fora Rajoy

MadridFaltava encara un últim moviment per deixar clar que Pedro Sánchez tanca les ferides del passat al PSOE. Aquest dimarts el consell de ministres nomenarà Antonio Hernando director adjunt del gabinet de presidència del govern espanyol. Portaveu del PSOE al Congrés entre el 2014 i el 2017, va intervenir en els debats d’investidura fallits de Sánchez, que havia arribat a un acord amb Cs però no amb Podem. I després de la repetició electoral del juliol del 2016, va defensar al Congrés l’abstenció perquè Mariano Rajoy fos investit al mes d’octubre. Un fet que va suposar el trencament definitiu amb l’actual secretari general del PSOE, que defensava el no és no al líder del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez va ser destronat de manera traumàtica per Susana Díaz fins que va recuperar el lideratge en les primàries del maig del 2017. La victòria va provocar, automàticament, la dimissió d’Hernando. El seu successor va ser José Luis Ábalos, fins fa poc ministre i número 3 del PSOE i ara relegat. "[Hernando] és un gran polític i hem de tenir els millors. I ell ho és", ha defensat aquest matí Sánchez en una entrevista a la Cadena SER, i ha confirmat així la informació avançada per Eldiario.es. L'exportaveu del PSOE agafa el relleu de Llanos Castellanos, escollida aquest diumenge per a l’executiva federal com a secretària de relacions institucionals, justícia i funció pública. Alguns mitjans apunten que no havia acabat d’encaixar a la Moncloa, on Hernando farà ara tàndem amb Óscar López, el substitut d’Iván Redondo, al capdavant del gabinet. López també és un altre veterà del PSOE, on va exercir de secretari d’organització, i amb Sánchez i Hernando havien treballat estretament en la primera etapa del president com a secretari general del partit. 

Després d’una etapa fora de la política –Hernando ja no va concórrer a les eleccions del 28 d’abril del 2019– ara tornen a coincidir per agafar les regnes de la direcció política del govern renovat de Sánchez, que encara una etapa decisiva amb la vista posada als pressupostos i el cicle electoral del 2023. Aquest dilluns s’ha celebrat la primera reunió de la nova executiva del partit i el president espanyol ha traslladat la importància de fer arribar als territoris l’obra de govern, segons ha explicat el portaveu, Felipe Sicilia, en roda de premsa.

Un espai progressista “fort”

Tant Sánchez com Sicilia han rebutjat que el líder del PSOE hagi posat fi al sanchisme després del 40è congrés del PSOE, una expressió que atribueixen a l’oposició de la dreta. Sigui com sigui, els socialistes han obert una “nova etapa” en la qual Yolanda Díaz irromprà amb una nova plataforma. Sánchez s’hi ha referit per primer cop i ha apostat perquè aconsegueixi la unió a l’esquerra del PSOE i faci que l’espai progressista arribi “fort” a les pròximes eleccions.

stats