Política 25/02/2016

Sánchez avisa Podem: “Seria incomprensible per als seus votants que votin amb Rajoy en contra d'un govern progressista”

El líder del PSOE acusa Iglesias de fer pinça amb Rajoy per "bloquejar" la seva investidura i apel·la a "posar fi al govern del PP" per convèncer la formació lila. C's vol reunir-se amb el PP per aconseguir la seva abstenció. El PP amenaça de portar la investidura al TC si la segona votació es fa dissabte i no divendres a la nit

Ara
5 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va presentar ahir els continguts del seu acord amb Ciutadans.

BarcelonaAvís a navegants: els votants d'esquerres no entendran que Podem, com el PP, voti en contra de la investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Aquesta és l'advertència que ha llançat el mateix Sánchez des dels micròfons de la Cadena SER. "Seria incomprensible per als votants de Podem i d'esquerres que votin amb Rajoy en contra d'un govern progressista", ha afirmat. De fet, ha acusat el partit que lidera Pablo Iglesias d'haver arribat a un "acord pel bloqueig" amb el PP per impedir la seva investidura

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que ahir Podem –i també IU– va aixecar-se de la taula de negociació amb el PSOE després que els socialistes anunciessin un pacteinsuficient– per a la investidura de Sánchez. Tot i els retrets del líder socialista, Sánchez ha insistit en diverses ocasions que hi ha "molt terreny per recórrer" amb la formació morada. Per què? Sánchez ha apel·lat, una vegada més, a "posar fi al govern de Rajoy i començar un govern progressista i reformista".

És aquest l'argument a través del qual el PSOE vol pressionar Podem. "No oblidem on és la línia vermella de les forces del canvi: acabar amb el govern del PP", ha dit Sánchez. Per convèncer Podem, el PSOE s'ha obert a incorporar un impost a les grans fortunes, millorar la progressivitat de l'impost de societats i reformular la cotització dels autònoms, entre altres. Ara bé, ja avisen que hi ha tres línies vermelles que no creuaran: no posaran sobre la taula la "ruptura" d'Espanya, el control de la justícia ni la despesa pública “explosiva”.

En relació amb Catalunya

En relació amb Catalunya, Sánchez ha dit que la seva voluntat és "dir sí a molts" dels 23 punts del document que l'expresident Artur Mas va plantejar a Mariano Rajoy, alguns dels quals eren incompliments de l'Estat en matèria d'inversions. Segons Sánchez, el pacte amb C's pot "anar molt bé i obrir un nou temps polític a Espanya i, en particular, a Catalunya".

Sánchez ha tret ferro al fet que l'acord signat ahir no mencioni concretament cap proposta per resoldre el plet català i es limiti a refusar "qualsevol intent" de celebrar un referèndum. "El pacte manifesta una clara vocació de renovar Espanya", ha destacat, perquè "marca un camí cap al federalisme i reconeix la diversitat dels territoris".

Rivera vol reunir-se amb Rajoy per aconseguir-ne l'abstenció

Per la seva banda, i ja pensant a controlar el relat per si hi ha noves eleccions, el president de Ciutadans, Albert Rivera, demanarà una reunió amb Rajoy per intentar aconseguir la seva abstenció i que el PP no voti al costat de Podem i els independentistes a la investidura de Pedro Sánchez. "Seria molt curiós", ha ironitzat.

En una entrevista a Telecino, Rivera ha afirmat que PP, PSOE i Ciutadans tenen un "nexe comú", mentre que s'ha esforçat a aïllar Podem d'alguns dels "grans consensos" del país. "Si el PP diu que no, no és un problema de C's, és del PP, perquè els seus votants estan més d'acord amb aquest document amb el que diu ERC", ha assegurat. En declaracions a TV3, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha dit que el pacte és la "millor alternativa" per combatre l'independentisme.

L'estratègia de Ciutadans és pressionar el PP perquè se sumi a l'acord –almenys en forma d'abstenció– i, reivindicant-se com una força seriosa que busca de totes totes la formació de govern, deixar els populars en evidència si finalment hi ha noves eleccions. Per la seva banda, el PSOE vol fer el mateix amb Podem.

Domènech critica Sánchez

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha assegurat aquest dijous que el pacte PSOE-C's "només busca l'acord" amb el PP, motiu pel qual la seva formació no s'hi adherirà. En una entrevista de TV3 recollida per Europa Press, ha criticat que l'acord és "absolutament contradictori al que s'estava parlant a la taula" a quatre que conformaven el PSOE, Podem, IU i Compromís –aquestes formacions van mantenir una reunió a inicis d'aquesta setmana–. Així, considera que l'estratègia socialista és un "disbarat" i que no li donarà rèdits a llarg termini, ja que el seu alineament amb C's implica a parer seu perpetuar el bipartidisme a l'Estat.

Domènech ha criticat Sánchez per haver escollit C's abans que les forces d'esquerres, però ha recordat que el suport de la formació que lidera Albert Rivera no és suficient per a la investidura. "No sumen. Nosaltres estàvem disposats a fer-lo president a canvi d'una proposta per negociar", que s'ha invalidat en el moment en què ha pactat amb Ciutadans.

Així, ha reiterat que la seva formació votarà en contra de la investidura de Sánchez, emplaçant els socialistes a tornar a la taula a quatre –formada pels partits d'esquerres– a partir del dia 5 de març, en què tindrà lloc la segona votació d'investidura.

Iceta creu que el pacte "val la pena"

Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha fet pinya amb la direcció de Ferraz i ha assegurat que l'acord “val la pena” de forma “inequívoca i rotunda”. Per tal que no quedi en paper mullat –ara per ara el pacte és insuficient–, Iceta ha fet una crida a fer un “esforç de diàleg” amb Podem, a qui Iceta sempre ha considerat el soci prioritari. De fet, veus del PSC han renegat ja d'aquest acord.

En declaracions a Catalunya Ràdio, el líder dels socialistes catalans ha optat per una postura pragmàtica en relació amb la consulta d'aquest dissabte a les bases del partit per avalar o no la política de pactes de Sánchez. “Si ens deixem portar pel prejudici, és normal que l'acord xoqui molt, però si el llegeixes, dius: valdria la pena tenir a Espanya un govern que faci això. La resposta és sí”.

Com una estona abans havia fet el mateix Sánchez, Iceta ha dit que “li costaria molt” veure el PP i Podem votant el mateix a la investidura.

Chacón: "El PSOE no tira la tovallola"

La secretària de Relacions Internacionals del PSOE, Carme Chacón, ha assegurat que el PSOE no “tira la tovallola” ni es “dóna per vençut” per aconseguir el suport de Podem, a qui ha demanat “obertura de mires” i un “esforç” per sumar-se a l'acord.

Igual que Iceta, Chacón ha dit que el pacte amb Ciutadans és el que “el país necessita” en tots els àmbits, des del social i econòmic fins a la regeneració democràtica i la reforma constitucional.

El PP amenaça amb el Constitucional

En paral·lel, el PP ha amenaçat aquest dijous de portar al Tribunal Constitucional la votació de la investidura si la segona volta es fa dissabte al matí i no divendres a la nit. La lectura estricta del Constitucional fixa que la segona votació s'ha de fer 48 hores després de la primera. Tenint en compte que la primera votació l'ha previst el president del Congrés, Patxi López, per dimecres 2 de març a les 23 h de la nit, la segona s'hauria de fer com a molt tard el divendres 4 a les 23 h. Però López l'ha previst per al dissabte al matí, cosa que ha portat el PP a enviar-li una carta per demanar-li que ho reconsideri, i en la qual l'avisa que si no replanteja l'agenda de la segona votació, es plantejarà elevar-ho al Tribunal Constitucional.

L'article 99 de la Constitució diu que si en la primera votació el candidat a la investidura, en aquest cas, Sánchez, no assoleix el suport de la majoria absoluta (176 diputats), "se sotmetria la mateixa proposta a nova votació 48 hores després de l'anterior", en què el candidat necessitaria el suport de la majoria simple dels diputats, és a dir, que els que votessin afirmativament fossin més que els que hi votessin en contra.

stats