Sánchez treu a passejar els 'piolins' per evitar respondre sobre Pegasus

El president espanyol es mostra disposat a reprendre el diàleg amb Catalunya quan ho vulgui "la part catalana"

3 min

MadridEls independentistes i la dreta coincideixen en una cosa a Madrid: el govern espanyol no ha ofert explicacions suficients sobre el cas Pegasus. I tenen tota la raó. Ja fa dues sessions de control que el president del govern, Pedro Sánchez, passa de puntetes per l'escàndol de Pegasus i refusa respondre preguntes clau que encara no tenen resposta. Per exemple, què sabia de l'espionatge quan negociava la seva investidura amb ERC. En la seva resposta al PP, Sánchez ha fugit d'estudi remarcant el contrast amb el 2017: "Vostès enviaven piolins a Catalunya i amb nosaltres la selecció espanyola pot jugar-hi sense cap polèmica", ha dit.

Crida l'atenció que Sánchez parli de piolins quan aquesta és una fórmula, entre despectiva i humorística, amb què els independentistes es referien als policies nacionals i guàrdies civils que el govern de Rajoy va enviar a Catalunya per evitar l'1-O i que es van allotjar en un vaixell que tenia dibuixats els personatges dels Looney Tunes, entre ells el petit canari que en català es coneix com a Piuet. I encara és més sorprenent que, poc després, Sánchez fes una defensa aferrissada de les forces de seguretat de l'Estat en una resposta a Bildu. Sánchez ha subratllat la "total i rotunda confiança d'aquest govern amb els cossos de seguretat de l'Estat".

No és estrany, doncs, que la dreta s'hagi escandalitzat. La diputada popular Ana Vázquez s'ha mostrat indignada: "No són piolins, són policies que pateixen assetjament a Catalunya!". "Rentin-se la boca abans de parlar així de la nostra policia!", ha clamat Inés Arrimadas. Veient que el seu cap havia patinat, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ho ha intentat arreglar: "El que volia dir el president és que vostès van portar en condicions indignes a Catalunya els nostres policies i guàrdies civils".

Diàleg amb Catalunya i Villarejo

Quan li han preguntat com reconduirà la relació amb els seus socis d'ERC, Sánchez ha fet veure que ell no té cap problema amb reunir-se amb Pere Aragonès o reunir la taula de diàleg "quan ho consideri la part catalana", obviant que els dos governs no s'han tornat a reunir des del mes de setembre malgrat les reiterades peticions dels republicans. Sánchez no ha estat especialment diplomàtic amb ERC. El que ha fet és agrair a Bildu i al PNB que ells sí que són capaços de no barrejar l'afer Pegasus amb la resta d'iniciatives polítiques. O sigui, els bascos bé i els catalans malament. Exactament el contrari del que passava fa 20 anys amb el pla Ibarretxe.

En els seus intercanvis amb el PP, Sánchez i la resta de ministres han tirat de les informacions sobre els àudios de Villarejo que està publicant aquests dies El País. "És esgarrifós pensar en mans de qui estàvem quan vostès governaven", ha dit el ministre de Presidència, Félix Bolaños. Però aquesta estratègia no està clar que acabi de funcionar, entre altres coses perquè quan al PP se l'ataca amb Villarejo ells responen amb els ERTO i les "ratlles de cocaïna" dels seus condemnats, com ha dit la diputada popular Ana Beltrán.

Robles es defensa

L'altra protagonista de la sessió ha sigut la ministra de Defensa, Margarita Robles, que s'ha convertit en objectiu predilecte dels atacs de la dreta, que la considera una "traïdora", tal com li ha dit avui el diputat de Vox Ignacio Gil Lázaro. Robles ha assumit en primera persona la decisió de cessar la directora del CNI, però ha insistit que es tracta d'una mera "substitució", com ja va dir en la famosa roda de premsa de la Moncloa. Avui Robles inicia un viatge oficial als Estats Units. Almenys durant uns dies podrà oblidar-se d'una "substitució" que encara no ha sigut capaç d'explicar de manera convincent.

stats