Política 09/10/2017

Santamaría apunta que s'aplicarà el 155 si Puigdemont declara la DUI

L'aplicació del 155 podria suposar la inhabilitació de Puigdemont o el tancament del Parlament, segons ha dit la vicepresidenta del govern espanyol en una entrevista a la Cope

Ara
2 min

Barcelona"Si es declara unilateralment la independència, això no produirà efectes, i correspon al govern d'Espanya a través del Senat, perquè és una decisió també del legislatiu, adoptar mesures". Així ha respost Soraya Sáenz de Santamaría a la pregunta de si s'aplicarà el 155 en cas d'una DUI, en una entrevista a la Cope. Es prendran "mesures eficaces i que perjudiquin el mínim possible els catalans", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'aplicació del 155 podria suposar la inhabilitació de Puigdemont, el tancament del Parlament, el nomenament d'un altre president, l'assumpció de la presidència des de la Delegació del govern espanyol a Catalunya o des de qualsevol ministeri i "altres mesures" que no ha concretat. Per aplicar-lo caldria molt de "consens polític", ha dit.

Sobre si aplicarien el 155 sense el suport de Ciutadans, ha dit que, tot i que "és moment d'unitat", "si aquest senyor declara la independència" es prendran "mesures, i aquesta decisió és del govern d'Espanya": "Buscarem que altres ens acompanyin, però aquesta acció no es quedarà sense resposta". "Hi haurà decisions per restaurar la llei i la democràcia", ha afegit.

La vicepresidenta del govern espanyol també ha titllat Puigdemont de "fanàtic": "Molts cops li hem dit que s'estava precipitant cap a l'abisme; jo crec que ja hi està penjat". Assegura que el president de la Generalitat "està portant Catalunya a la pèrdua del seu futur i està enfonsant la marca Catalunya i la marca Barcelona".

Sobre la manifestació unionista, ha dit que "durant molt de temps els independentistes han volgut ser el pensament únic a Catalunya" i que "per primer cop la societat civil no independentista a Catalunya està començant a parlar". Considera que ahir es va demostrar el "pluralisme" de Catalunya i que "es va demanar concòrdia i unitat".

Demòcrates avisa que després de la DUI l'article 155 no afectarà Catalunya

Davant de l'avís de Santamaría, el líder de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, ha avisat que la declaració unilateral d'independència (DUI) és "indiscutible" i que, després de la seva proclamació, l'article 155 de la Constitució "no afectarà ni política ni jurídicament" Catalunya. En una roda de premsa a la seu de la formació, Castellà ha remarcat que la declaració d'independència és una "línia vermella infranquejable" per als Demòcrates en vistes al resultat favorable a la secessió obtingut l'1-O, que havia de ser vinculant segons la llei del referèndum, suspesa pel Tribunal Constitucional.

"Ni la llei del referèndum és simbòlica, ni la gent que va votar massivament va ser simbòlica, ni els ciutadans que van rebre la brutal violència policial eren simbòlics", ha dit Castellà, qui ha defensat que la declaració d'independència ha de ser "formal" i no "en diferit". Davant les veus sobiranistes que en aquests dies intenten rebaixar els efectes de la declaració d'independència, Castellà els ha exigit "lleialtat cap als ciutadans, cap a la llei del referèndum i cap al president Puigdemont".

També el líder dels Demòcrates, escissió independentista d'Unió, ha assenyalat que els efectes de la declaració d'independència serien immediats, pel que una eventual aplicació de l'article 155 per part del Govern central "no tindria efectes ni polítics ni jurídics sobre territori català".

stats